Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO I Kaja Kallas keeldub edaspidi riigikogu erikomisjonile dokumentide esitamisest

-
18.09.2023
Laadime sisu...

Peaminister Kaja Kallas osales täna riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni istungil, kus tuli juttu tema valesti täidetud huvide deklaratsioonist ning laenulepingutest. Kallasel oli koosolekul osalemiseks aega vaid pool tundi ning komisjoni esimees Mart Helme pidi pärast istungit nentima, et midagi uut teada ei saadud ja kõik küsimused on jätkuvalt õhus.

Kallas rääkis, et on olnud kahe advokaadibüroo partner, sellest on aga möödas rohkem kui 12 aastat. See, kuidas partnerlus on korraldatud advokaadibüroos, ei puutu tema sõnul absoluutselt riigikogu liikme tegevusse. Helme ütles, et ei äriregistrist ei leia, justkui oleks Kallas olnud mitme advokaadibüroo partner.

Komisjoni palve esitada dokumendid selle kohta, et ta oli väidetavalt nende advokaadibüroode partner, sest ta on öelnud, et tema säästud pärinevad sellest ajast, kui töötas advokaadina. Tõestust selle kohta Kallas aga ei esitanud.

Kuna Kallas väidab, et on kõike õigesti esitanud, siis mindi laenulepingu deklareerimise juurde, mida peaminister pole deklareerinud õigeaegselt ja väitis, et tegu oli inimliku eksitusega.

Kui ta aga vaatas deklareerimise juhendi üle, siis märkas, et tõesti on nii et on kogu aeg teinud neid kalendriaastast kalendriaastale. „Nüüd ma tean ja tulevikus saan teha nii nagu peab,“ lausus ta.

Mart Helme küsis ka 20 000 eurose lepingu kohta, mida komisjon pole näinud. Selle peale nähvas Kallas, et kuna eelmise lepinguga rikuti tema konfidentsiaalsust, siis ei kavatse rohkem mingeid lepinguid esitada.

Helme lausus selle peale, et selles olukorras on peaministril kohustus avalikkust veenda, et kõik on olnud korrektne – ta peab tõestama, et ta pole teeninud vereraha. „Te olete peaminister, teil on kohustus anda infot selle kohta, mis on toimunud,“ rõhutas Helme.