Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Reformierakondlik allakäik majanduses: tänavune koondamiste arv viimase viie aasta kõrgeim

-
18.09.2023
Tööandjad vajavad odavtöölisi ehitusplatsidele, mitte spetsialiste büroodesse.
© UU

Töötukassale on sel aastal kaheksa kuuga esitatud 86 kollektiivse koondamise teadet, mis puudutavad kokku 2663 töökohta; kui kõrvale jätta 2020. aasta, mil koondatavate arv pandeemia tõttu järsult tõusis, on tänavune koondamiste arv viimase viie aasta kõrgeim.

Augustis laekus esmaseid kollektiivse koondamise teateid kümme, millega plaanitakse koondada 260 töökohta. Enim koondamisi kavandavad töötleva tööstuse ettevõtted, kokku 119 töökoha kaotamisega. Kõige suurematest koondamistest teatasid Aktsiaselts Kohimo 61 koondatuga, tehnoloogiaettevõte Veriff 55 koondatuga ning sotsiaalkindlustusamet 40 koondatuga.

Koondamiste puhul vaatab töötukassa kahte näitajat – kollektiivsete koondamiste teadete arv ja töötud, kes on viimaselt töökohalt koondatud. “Koondatuna arvele tulnud inimeste osakaal tõusis eelmise aasta hilissügisel ja see on nüüd aasta jooksul püsinud stabiilsel tasemel. 12–14 protsenti kõikidest uutest töötutest on töö kaotanud koondamise tõttu. See suurusjärk augustis ei muutunud,” kommenteeris töötukassa kommunikatsiooninõunik Lauri Kool BNS-ile.

Võrreldes tänavust augustit varasematega tõdes Kool, et teadete arv on veidi suurem, aga mitte ehmatavalt suur. “Jätkuvalt torkab silma töötlev tööstus, eelmise aasta oktoobrist alanud koondamised selles sektoris jätkuvad. Majandusanalüütikud on prognoosinud raskusi ehitussektorile, koondamisteated täna seda veel ei kinnita – ehitussektoris on küll koondamisi olnud, kuid suuremaid lõpetajaid seni pole olnud, kindlasti tasub aga sektoril silma peal hoida,” rääkis Kool ning tõi ka välja, et pandeemia ajal kannatada saanud majutus- ja toitlustussektor on tänavu teatanud vaid kolmest kollektiivsest koondamisest.

Tänavu juulis saatis töötukassale esmase koondamisteate kümme ettevõtet ja asutust, plaaniga koondada kokku 118 ametikohta. Neist suurimat koondamist kavandab IT-ettevõte Visioncraft, mis esmase koondamisteate alusel kaotab 22 töökohta. Koondamistest teatasid juulis ka neli haridusasutust, Lasteaed OÜ, Lõpe Kool, Sillamäe Lasteaed Rukkilill ja Virtsu Kool, mis kõik kavatsevad koondada ligikaudu kümme töökohta. 12 töökohta tahab koondamisteate järgi kaotada ka Maaelu Edendamise Sihtasutus.

Septembris on seni teatatud kümnest kollektiivsest koondamisest, mis puudutavad kokku 250 töökohta. Seda on rohkem kui kahel viimasel aastal, ent näiteks 2020. aastal oli septembris koguni 15 teadet ja ligi 1900 töökohta. Seevastu tööpakkumisi on septembris seni lisandunud vähem kui varasematel aastatel. (BNS)