Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

“Suude sulgeja” Maris Lauri jutud ohust demokraatiale on nii lapsikud kui ka demagoogilised

-
19.09.2023
Vaenukõneseaduse arhitektid Maris Lauri ja Kaja Kallas.
© Uued Uudised

Eestis süveneb võimupoliitikute püüe lollitada rahvast väidetega, mis ei vasta tõele ning nüüd on seda teinud sõnavabadust piiratava vaenukõneseaduse reformierakondlasest algataja Maris Lauri.

BNS vahendab: “Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Maris Lauri ütles teisipäeval parlamendis õiguskantsleri tegevuse arutelul peetud kõnes, et Riigikogu töö tahtlik takistamine on ohtlik demokraatiale ja põhiseaduslikule korrale.

„Rahvas andis valimistel oma arvamuse. See, kui ühele või teisele tulemus ei meeldi, ei tähenda, et asi oli valesti tehtud või rikuti seadust,“ ütles Lauri. „Riigikogu liige ei tohi rünnata põhiseaduslikku institutsiooni lihtsalt selle pärast, et ta teeb ausalt oma tööd ja seisab selle eest, mis on tema põhiseaduslikuks ülesandeks. See ei olnud lihtsalt matslikkus, sellega püüti diskrediteerida demokraatlikku ja põhiseaduspärast riigikorda,“ lisas ta.

Lauri tõi välja, et Riigikogu halvamisel ja valitsuse töö takistamisel on tõsised tagajärjed. „Kas opositsiooniline EKREIKE tahab tõesti seisata kogu riigi toimimise ja luua olukorra, kus saaks öelda, et demokraatia ei toimi?“ küsis Lauri.”

Rahvas andis valimistel tõesti arvamuse. Aga ta andis selle valele ehk “asi oli valesti tehtud” – Reformierakond ei rääkinud valimiskampaanias midagi sellest, et nad kavatsevad väga räigelt makse tõsta. See oli oravapartei suur pettus, mis on suuresti nullinud nende tegeliku legitiimsuse.

Teiseks – Riigikogu ei ole ainult “ausat tööd tegev” võimukoalitsiooni enamus, vaid ka opositsiooni vähemus. Riigikogu ei rünnata väljaspoolt, vaid konflikt on parlamendi-sisene, seega ei saa rääkida “põhiseadusliku institutsiooni ründamisest”.

Keegi pole püüdnud “diskrediteerida demokraatlikku ja põhiseaduspärast riigikorda”, vaid üritatakse takistada seadusandlikku laastamistööd seniste põhiväärtuste kallal ning rahva paljaksriisumist üle mõistuse maksukoormaga.

Vastusena Maris Laurile vahendab BNS ka järgmist: “Riigikogu ees teisipäeval oma tööst ülevaadet andnud õiguskantsler Ülle Madise avaldas kahetsust, et uus koalitsioon lasi käest võimaluse asuda riiki juhtima kõiki reegleid järgides ning tulenevalt koalitsiooni käitumisest oli vähemalt alguses Riigikogu obstruktsioon igati õigustatud.”

Lauri ja kogu Reformierakond on justkui unustanud selle, kuidas nad püüdsid obstruktsiooniga peatada abielureferendumi kui rahva tahte demokraatlikuima väljendusvormi läbiviimist ja lajatasid koos kaporatuuriga demokraatiale oma võimupöördega. Seesama Maris Lauri on ka üks sõnavabadust piirava vaenukõneseaduse väljatöötajatest – vaat see on otsene oht demokraatiale.

Uued Uudised