Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Euroraha jääb vedelema – mis Eestis lahti on?

-
19.09.2023
Raha
© UU

Tundub, et eurorahade kättesaamiseks peab nüüd olema liberaalselt kaitsesüstitud, kuid paljud ettevõtjad ja organisatsioonid pole suutnud õlga alla panna.

BNS vahendab: “Riigikontrolli vanemaudiitori Ermo Liedemanni sõnul on Eesti jaoks kasvanud eurorahade kaotsimineku ja oluliste projektide tegematajäämise oht – neli kuud enne aasta lõppu ehk lõpptähtaega oli Eestil ühtekuuluvuspoliitika rahadest kasutamata veel ligikaudu 300 miljonit eurot.”

Kogu Riigikontrolli pikast seletusest on tavainimesel raske aru saada, miks seda kasutamata raha välja võtta ei saa. Korra vilksab sealt läbi teade, et “Kui 2023. aasta alguses prognoosisid ministeeriumid, et raha kasutamiseks vajalikust 137 õigusaktist kinnitatakse aasta keskpaigaks 75 protsenti, siis juunis tõdeti, et kehtestatud on 35 protsenti õigusakte.” Ehk siis asi on osaliselt õigusaktides.

Karta aga on, et mängus on ka midagi muud – ja selleks on mingid eritingimused, mis ei luba paljudel soovijatel seda raha taotleda. Nii kirjutab BNS: “Eesti riik on saanud ja saab ka lähiaastatel Euroopa Liidult miljardeid eurosid mitmete fondide kaudu, millest tuntumad on perioodide 2014–2020 ja 2021–2027 ühtekuuluvuspoliitika toetused, Ida-Virumaale suunatud õiglase ülemineku fond ning taaste- ja vastupidavusrahastu. Liedemanni sõnul on olukord pingeline nende kõigiga.”

Ida-Virumaale suunatud õiglase ülemineku fond on kindlasti seotud kliimahüsteeriaga, täpsemalt põlevkivienergeetika lõpetamise ja selle asendamisega mingite teiste vormidega, mis paneb arvama, et võimalikud taotlejad ei suuda lihtsalt mõistusevastaste nõudmistega kaasa minna. BNS teatabki: “Õiglase ülemineku fondist toetatakse piirkondi, mida üleminek kliimaneutraalsele majandusele kõige rohkem mõjutab.”

Hiljuti kirjutas Poola portaal wPolityce.pl sellest, kuidas pandeemia-järgne taasterahastu seoti neil mingis ulatuses geiõigustega – nimelt ei antud ennast LGBT-agendast vabaks kuulutanud omavalitsustele kätte piirkondlikke toetusi. Suurem osa eurotoetustest aga on nüüd raudselt seotud kliimameetmetega – nende kättesaamiseks peab võimlema kliimahüsteeria taktis, mis pole paljudele lihtsalt vastuvõetav.

Euroopa Liidus väidetakse igal rahatähel kliimalipik küljes olevat.

Uued Uudised