Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEOD „Esimesest stuudiost“ | Martin Helme Võrklaevale: “Teil õnnestus majandus kapitaalselt tuksi keerata, meie panime majanduse kasvama”

-
20.09.2023
Laadime sisu...

ETV „Esimese stuudio“ debatil oli kõne all riigi eelarve, millega läbi häda täna õhtuks valitsuskoalitsiooni poolt kokkuleppele jõuti. Koos sellega räägiti elavalt maksudest ja kärbetest.

EKRE-t esindas erakonna esimees Martin Helme, kes oli väga kriitiline valitsuskoalitsiooni suhtes. Ta meenutas, et EKRE pani pangamaksu lauale juba kevadel, nüüd jääb see ära.

Helme tähendas, et kui nemad langetasid makse, tulud tõusid ja mis nüüd on…

“Olen kogu aeg seda raiunud, et langeva majanduse ajal on maksude tõstmine kuritegelik,” lausus Helme.

Helme rõhutas, et kolm aastat on Reformierakond võimul olnud, ja on lubanud riigi majanduse korda teha, aga nüüd on nad lõdvendanud riigi eelarvereegleid veelgi. “Nad panevad eelarve tabeli klappimiseks kirja müstilise maksutõusu, mis on kaks korda suurem kui oli meie eelarverevisjon omal ajal. Teil on õnnestunud majandus kapitaalselt tuksi keerata, meie panime majanduse kasvama,” sõnas Helme.

Helme väitis, et nii suurt kulude kasvu, kui on Kaja Kallase valitsustel, pole kunagi Eestis olnud. “Kulude kasv on olnud 9, 11, 12 protsenti. Meie langetasime makse, laekumised paranesid, aga kulusid me ei suurendanud,” sõnas Helme.

Võrklaev ütles Helmele vastuseks, et valitsus lõdvendab eelarvereegleid, sest Eesti on nii keerulises olukorras.

Helme ütles investeeringutest rääkides, et neid ei maksa uputada rohepöördesse. “Kavatsete lõputult maksta subsiidiume peale, ja nimetate seda investeeringuteks, neljarealistesse teedesse olete investeeringud ära kärpinud, ” sõnas Helme.

Riigi eelarvestrateegia näeb ette laiapindse riigikaitsemaksu kehtestamist, millega valitsus kataks 2025. aasta maksutuludesse jäetud 400 miljoni eurose tühja eelarverea, ütles rahandusminister Mart Võrklaev “Esimeses stuudios”. Opositsiooniparteide esindajad olid seisukohal, et uute maksude asemel tuleks leida riigieelarvesse muud tuluallikad.