Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Uus tase: riigieelarve nagu põhikooli lünktest

-
20.09.2023
Kaja Kallas on varemgi tühjust tootnud.
© Internet

Eilne päev kostitas meid uudisega [1], mis kunagise Monty Pythoni [2] sketšina oleks isegi naljakas, aga ühe 21. sajandi euroopa riigi valitsuse poolt etendatuna uskumatult absurdne.

Kuna valitsust mängivad harrastusvalitsejad ei suuda tuludest-kuludest sotti saada, kuid tähtajad pitsitavad, siis otsustati lapsiku kavalusega panna eelarvesse… tühjad read. “Kinnitame nüüd selle puuduliku kontrolltöö ära, küll pärast on aega lünki täita, hakata kõiki kuulama ja kaasama. Tahtsite ju kaasamist? No siis oleme kokku leppinud”. Lisaks on makse vaja kergitada teie kaitseks, kallis rahvas. Elada tahate, tuleb maksta. Nagu 90-ndate aastate turuplatsil, kes sundusliku turvateenuse eest maksis, sellega võibolla ei juhtunud midagi. Kulu on mõistlik, aga tulu lausa koormate viisi.

Muidugi võib vaegvalitsejate tekitatud absurdi edasi arendada ja kuulutada Eesti innovatsiooni majakaks, eelarvestamise teenäitajaks, kuna pika ja kurnava eelarve koostamise protsessi saab asendada lihtsa, odava, korduvkasutatava malliga:

RES v. 3.0:

1. Riigieelarve tulud: kusagilt ikka kokku kraabime;
2. Riigieelarve kulud: kõik kulub igale poole ära;
3. Summad: vaatame, kuidas kujuneb.

Selgitus: kinnitame eelarve sellisena ära, muidu tuleb valitsus laiali saata.
Riigikogus või presidendi kantseleis tekkivad takistused silume teerulli abil.

Tehtud. Lihtne, lakooniline, kongeniaalne!

Raske mõttetöö vältimise abil kokku hoitud vahendid saab kulutada väsinud valitsejate puhkuseks piisavalt kõrge hinnatasemega kuurordis. Puhata on vaja, sest pidev stress arusaamatu nurina tõttu, mille põhjustest keegi aru ei saa, mõjub väsitavalt. Aga väsinud valitsejad, nagu teame, kvaliteetselt valitseda ei suuda.

Karl Olaf Rääk

Viide:
[1] Monty Python Official Site
https://www.montypython.com/

[2] Valitsus kirjutab 2025. aasta riigieelarvesse 400-miljonise tühja tulurea (loetud 19.09.2023)
https://www.err.ee/1609104632/valitsus-kirjutab-2025-aasta-riigieelarvesse-400-miljonise-tuhja-tulurea