Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ta teeb seda jälle… Lauri Hussar ei loobu soovist opositsiooni ära lollitada

-
23.09.2023
“Ma kavatsen opositsiooni ära lollitada!”
© UU

Ajuti tekib tunne, et võimupoliitikute mõtlemine on täiesti kokku jooksnud ja nad ei suuda oma kastist välja pääseda – üheks selliseks on Riigikogu esimees Lauri Hussar.

BNS vahendab: “Riigikogu esimees Lauri Hussar kutsus kolmapäevaks, 27. septembriks kokku parlamendierakondade esimehed, et ühiselt arutada riigikogu töövõime taastamist ja muuhulgas ka eelarve menetlemise protsessi.

Hussari sõnul on valimiste järgselt riigikogus valitsenud poliitiline punnseis ning parlamendi töövõime on obstruktsiooni tõttu tõsiselt häiritud – kokku on menetluses üle 500 eelnõu ja arupärimise.

“Pretsedenditu olukorra lahendamiseks olen kutsunud kokku parlamendierakondade esimehed, et leida lahendus tekkinud vastasseisule. Riigikogu peab täitma talle põhiseadusega pandud kõiki funktsioone, kuid selleks on vaja lugupidavat suhtumist üksteisesse, väärikat parlamentaarset arutelu ja soovi seda pidada,“ ütles Hussar. „Nende eesmärkide saavutamiseks on vaja aga kõigi ühist pingutust.”

Hussar lihtsalt keeldub aru saamast. et punnseis on tekkinud nende endi kevadisest teerullist, kus koalitsioon surus läbi paljud Eesti inimeste heaolu ja traditsioonilisi väärtusi hävitavad eelnõud. Opositsioon üritas seda obstruktsiooniga takistada, kuid võimuliit surus oma enamusega eelnõud siiski läbi. Vastasrind hoiatas juba siis, et lõpptulemuseks on Riigikogu töö võimalik ummistumine, aga koalitsioon ei hoolinud, ei otsinud kompromisse.

Praegune punnseis on on koalitsiooni poliitika tagajärg ja siin pole midagi arutada. Kompromiss ei seisne mitte selles, et opositsioon võtab oma eelnõud ja arupärimised tagasi, vaid selles, et ka koalitsioon loobub millestki, mille vastu obstruktsioon ette võeti.

Lauri Hussari ettepanekud on variserlikud, sest ta tunnistab ise, et neile on punnseisu lõpetamist vaja oma tahtmiste uue laine, sealhulgas nii vaenukõneseaduse kui riigieelarve läbisurumiseks. Vähemalt esimest neist kui sõnavabaduse piiramist on opositsioon lubanud uue obstruktsiooniga takistada – miks peaksid nad nüüd “vanast obstruktsioonist” loobuma?

Riigieelarve puhul rõhub koalitsioon just kaitseküsimustele toetudes saadikute südametunnistusele, kuid nende endi südametunnistus tahaks uuesti kõik oma tahtmised teerulliga läbi suruda. Paraku on see eelarve sedavõrd Eesti inimese vaenulik, et võib takerduda isegi koalitsiooni enamuse puhul ja seda võimukamp kardabki.

Lauri Hussar istub nüüd omaenda hunniku otsas ja opositsiooni asi ei ole teda sealt päästa, vaid pigem suruda rohkem selle sisse.

Uued Uudised