Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Suurem osa ühiskonnast toetab REFI-ikke valetajate valitsuse vastu suunatud õpetajate streiki

-
26.09.2023
Rahvas tõstab pead
© UU

Eesti ühiskond koondub üha enam petturite valitsuse vastu, kes võimulegi tuli valetades, et maksutõuse ei tule. Ilmselt on sel sügisel käes aeg suuremateks surveaktsioonideks, takistamaks riigi lammutamist.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud küsitlusest selgub, et õpetajate streigi kiidaks heaks 63 protsenti vastajatest.

Seoses loodetust väiksema palgatõusuga on tekkinud võimalus, et õpetajad alustavad streiki. Ühiskonnauuringute Instituut küsis tekkinud olukorraga seoses inimestelt, et kuidas nad suhtuvad võimalikku streiki ning kui kõrge peaks olema õpetajate palk võrreldes teiste kõrgharidusega töötajate palgaga.

Streigi kohta paluti inimestel vastata küsimusele, kuidas vastaja suhtub sellesse, kui õpetajad hakkavad oma kõrgema töötasu eest streikima?” 28 protsenti vastajatest ütles “mõistan hukka” või “pigem mõistan hukka”, 63 protsenti seevastu ütles “pigem kiidan heaks” või “kiidan heaks”. 11 protsendil puudus arvamus.

Erakondliku eelistuse järgi kiidaks streigi heaks 72 protsenti Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetajatest, 69 protsenti Keskerakonna toetajatest, 69 protsenti Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) toetajatest, 68  protsenti Isamaa toetajatest ning 60 protsenti Eesti 200 toetajatest. Reformierakonna toetajad jagunevad antud küsimuses pooleks, 46 protsenti neist mõistaks streigi hukka ning 45 protsenti kiidaks heaks.

Lisaks küsiti, milline peaks olema vastaja arvates õpetaja palk võrreldes teiste erialade kõrgharidusega töötajate keskmise palgaga? 60 protsenti vastajatest ütles, et see peaks olema võrdne, 32 protsendi hinnangul peaks olema kõrgem ning kahe protsendi arvates madalam. Kuus protsenti ei omanud arvamust.

Veel paluti vastajatel öelda, et kumba peaks riik eelistama, kas maksuküüru kaotamist või õpetajate palga tõstmist? 45 protsenti andsid oma hääle õpetajate töötasu tõstmisele, 38 protsenti maksuküüru kaotamisele ning 17 protsenti ei omanud arvamust.

Erakondliku eelistuse järgi on Reformierakonna ja Eesti 200 toetajate seas ülekaalus vastajad, kelle arvates peaks eelistama maksuküüru kaotamist, teiste parlamendierakondade toetajate seas on ülekaalus vastajad, kelle arvates peaks riik eelistama õpetajate palga tõstmist.

Lisaks väärib märkimist, et kõikides sissetulekugruppides on kõige rohkem neid vastajaid, kelle arvates tuleks eelistada õpetajate palga tõstmist. Kõrgemas sissetulekugrupis on aga rohkem neid, kes maksuküüru kaotamisest kõige rohkem võidavad. (BNS)