Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

ERJK võib valitsuserakondadelt nõuda SALK-i keelatud annetuse tagastamist

-
26.09.2023
ERJK
© Uued Uudised

Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjon (ERJK) ei ole veel otsustanud, kas erakondade valimiste eel Sihtasutuselt Liberaalne Kodanik (SALK) saadud hüve pidada keelatud annetuseks, kuid sellisel juhul ootaks trahv sotsiaaldemokraate, Reformierakonda ja Eesti 200, rääkis ERJK juht Liisa Oviir.

“Me pöördusime esialgse meediast tulnud info järgi erakondade poole, kes olid seal nimetatud, erakonnad üsna sarnaselt vastasid meile. Nende põhilised argumendid olid, et nad ei ole SALK-i käest teenust tellinud ja selle tõttu ei ole ka teenust saanud. Kuna see mõnevõrra oli vastuolus selle infoga, mis meediast tuli ja meie komisjon ei saa teha tööd ajakirjandusliku väljaande artikli põhjal, aga samas artiklis olid toodud ka mõned nende erakonna esindajate avaldatud väited, mis olid üldvastustega mõnevõrra vastuolus,” rääkis Oviir.

Eelmise nädala neljapäeval kutsus komisjon SALK-i juhi Tarmo Jüristo rääkima. Jüristo rääkis Oviiri sõnul avatult ja põhjalikult sellest, kuidas sihtasutus töötab, mis on nende eesmärgid.

“Sealt saime väga hea ülevaate sellest, et SALK tegelikult tegi seiret, korraldas küsitlusi, analüüsis neid, tegi selles osas kokkuvõtteid ja andis soovitusi,” rääkis Oviir.

“Minu hinnangul ei ole meie põhiseadusega kooskõlas kui me laseme erakondadel monopoliseerida poliitika tegemise, et tohibki poliitikat teha ainult, kui oled erakonnas ja teised ei tohi. Vastupidi, oleme rääkinud pikalt, et kodanikuühiskond on oluline ja sellega kaasame maksimaalses ulatuses inimesi. Nii et poliitikat võiksid ja peaksid tegema isikud, kes ei ole erakondadega ühinenud ühelgi viisil,” rääkis Oviir.

Jüristo ütles, et kui nende poole oleks pöördunud kas EKRE või Isamaa, nad ei oleks oma teadmist nendega jaganud. Seaduse mõttes ei olnud seega kõikidel erakondadel andmetele võrdsetel alustel ligipääsu, sõnas Oviir.

Jüristo tunnistas hiljuti ajakirjandusele, et SALK ei ole ideoloogiline, vaid pragmaatiline projekt, millel üks eesmärk – hoida EKRE võimust eemal.

 

Allikas: ERR