Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Riigikogu juhatus rikub jätkuvalt seadust

-
26.09.2023
Lauri Hussar

Ka sel nädalal, nagu eelmiselgi, tõi riigikogu juhatus parlamenti päevakorra, mis rikub kodu- ja töökorra seadust – saali jäi toomata kokku 12 eelnõud, mille seitsme nädala menetluse esimese lugemise tähtaeg suures saalis on täis. Nendest 12 eelnõust 7 jäi välja juhatuse otsusel. Kuigi need on komisjonist läbi käinud, jäid juhatuse poolt päevakorda panemata. Neli neist on õiguskomisjon jätnud menetlemata ja juhatusele saatmata. Lisaks sellele on EKRE-l kümneid arupärimisi, mille tähtajad on samuti täis jooksnud.

Riigikogu esimees Lauri Hussar põhjendas seda sellega, et riigikogu juhatus on ühehäälselt päevakorda kokku pannes lähtunud eesmärkidest, et tagada riigikogu töövõime. „Päevakorra koostamisel oleme lähtunud sellest, et ka teistel põhiseaduslikel institutsioonidel oleks võimalik oma tööd planeerida,“ vastas ta kriitikale.

See vastus EKRE fraktsiooni ei rahuldanud. „See ei ole riigikogu juhatuse asi vaadata, et päevakorrad lõppeksid mingiks mõistlikuks kellaajaks. Riigikogu juhatuse asi on järgida kodukorra täitmist, kodu‑ ja töökorra seaduse täitmist. Kodu‑ ja töökorra seadus ütleb selge sõnaga, et eelnõu peab jõudma suurde saali seitsme töönädala jooksul. Juba eelmisel nädalal ei jõudnud terve hulk eelnõusid siia seitsme töönädala jooksul,“ ütles EKRE fraktsiooni juht Martin Helme, kes protesteeris esitatud päevakorra vastu ja ma nõudis, et EKRE eelnõud pandaks päevakorda. Seda Reformierakonna fraktsiooni vastuseisu tõttu ei tehtud.