Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Rohepöörasue tulevikku kuulub putukatest ja mikroobidest tehisliha

-
27.09.2023
Tehisliha labor Hiinas
© Scanpix

End riigikogu juures tegutsevaks sõltumatuks mõttekojaks nimetav arenguseire keskus soovitab rohepöörde trende tutvustades korraliku karbonaadi asemel putukatest, taimest ja mikroobidest valmistatud tehisliha.

Viimati oli see teemaks parlamendi keskkonnakomisjonis, kus rohepöörde tuhinas tutvustavate trendide ja tulevikustsenaariumide hulgas pakutud menüüs oli liha alternatiivina menüüs tehisliha.

Raporti kinnitusel vähendaks üleminek lihavalgu taimsetele alternatiividele ülemaailmset põllumajanduslikku maakasutust kuni 50% ning kultiveeritud liha ja putukvalgu kasutuselevõtu puhul veelgi enam. Kahaneks loomadelt inimestele levivate haiguste oht ja pestitsiidide, antibiootikumide ning väetiste kasutamine.

Lahendamist vajavad aga järgmised probleemid:

suuremahuline ja odav tootmine on veel tehnoloogiliselt lahendamata;
kultiveeritud liha Euroopa turule toomine eeldab Euroopa Toiduohutusameti heakskiitu, mis võib võtta aastaid ning
maitseomaduste parandamine, näiteks taimsele valgule on iseloomulik mõru kõrvalmaitse.

Alternatiivsed liha tootmise tehnoloogiad tähendavad lihavalgu tootmist laboratoorselt, mikroobide abil sünteesides või tootes lihaalternatiive putukatest, seentest või taimedest.

“Rohespetsialistide” hinnangul on kõigist arenemisjärgus süvatehnoloogiatest kunstlihaga võrreldav mõju keskkonnaseisundi paranemisele vaid tehisintellektil, kui seda kasutada keskkonnasäästu eesmärgil, ning vesiniktehnoloogia ulatuslikul rakendamisel.