Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaja Kallas tunnistas infotunnis, et BBC-le oma pere Vene-ärist tunnistusi anda on “raske formaat”

-
27.09.2023
“Ärge küsige, ma ei tea ja ei peagi midagi teadma!”
© UU

Kolmapäevases Riigikogu infotunnis esitas EKRE saadik Ants Frosh peaminister Kaja Kallasele huvitava küsimuse tema välisintervjuude kohta ja see arutelu andis omajagu infot peaministri võimekuse kohta.

Ants Frosch küsis: “Te mainisite siin BBC saadet “Hard Talk”. Niipea, kui see ilmus, võtsin ma vaevaks ja vaatasin selle läbi. Ja paraku ma pean ütlema, et teie valed ja ebaveenev selgitus, ka julgeolekupoliitilistes küsimustes, mis seal saates tõesti ilmne on, tekitavad probleeme meie riigile ja meie liitlastele. Teie esinemine oli ebaveenev, sest te ei saanud pihta paarile väga tähtsale küsimusele, mida teie käest intervjueerija küsis. Aga mul on küsimus nüüd konkreetne, sest teil valmistatakse neid asju ette. Kas selle konkreetse intervjuu ettevalmistamise juures olid ainult Riigikantselei ametnikud või oli selle ettevalmistamisse kaasatud ka Välisministeerium? Ja kui ma tohiks küsida – meil on hästi avatud ja hooliv riik –, kes need ametnikud konkreetselt, nimeliselt olid?”

Peaminister Kaja Kallas vastas : “See on mul teine kord selles BBC “Hard Talkis” esineda. See on raske formaat. See on teises keeles, kui minu emakeel on. Ma loodan, et on võimalus teil ka teha see intervjuu ja siis vaatame, et kui veenev te selles olete, et esitada selliseid süüdistusi. Vastupidi, ma olen saanud väga palju tagasisidet üle maa, maailma, et just ma suutsin veenda ja selgitada.

Nüüd mis puudutab minu ettevalmistust, siis mul on loomulikult peaministri büroo, mul on Riigikantseleis töötajad, aga ma ei hakka neid ühtegi üksikuna nimetama. Nad on kõik väga tublid inimesed. Aga lõpuks seda intervjuud annan mina. See sõltub sellest, kui palju ma ise olen lugenud, kui palju ma ise ette valmistan, kui palju ma tegelikult tean laiemat pilti.

Miks meil on järjekord ukse taga ja neid intervjuusid küsitakse, miks neid ei küsita mõnelt teiselt või ei ole küsitud varem üheltki teiselt Eesti Vabariigi peaministril selliselt üle maailma. Olgu see Jaapan, olgu see suured Ameerika väljaanded, Prantsuse väljaanded, Saksa väljaanded, et ju siis ikkagi midagi on, mida ma oskan anda, isegi kui ma teile ei meeldi.

Ma arvan, et see kriteerium, seda hindavad ikkagi need, kes neid intervjuusid küsivad. Et kui see on nii lihtne, nagu te ütlete, siis ilmselt saab seda teha ükskõik kes teine, aga mingil põhjusel siiamaani mitte keegi teine ei ole teinud.”

Peaminister ei öelnud, keda ta suutis saates veenda. Ilmselt mitte kedagi. Samas märgib ta, et tal tuli anda vastuseid süüdistuste kohta. Siin peitub ka üks vastustest: kõik varasemad intervjuud on olnud sellised, kus Kaja Kallaselt on küsitud sõbralikke küsimusi ja ta on saanud särada. Kui ta peab BBC “Hard Talkis” oma pere Vene-äri selgitama, siis on see kahtlemata “raske formaat”.

Kui Kaja Kallasel tuleb selgitada oma valesamme, on tal ühtäkki raske ka seetõttu, et “see on teises keeles, kui minu emakeel on” – kui talle varem sobivaid küsimusi ette söödeti, oli muidugi hea vastata ka inglise keeles.

Väga ilus on ülestunnistus “kui palju ma tegelikult tean laiemat pilti” – ega eriti teagi, seda on näha ka Riigikogu infotunnis riiklikele küsimustele vastates.

Huvitav on ka Kaja Kallase arutelu selle üle, miks tema ukse taga on järjekorrad intervjuude soovijatest ja miks pole seda varasematel peaministritel olnud – nimelt pole ükski varasematest peaministritest vahele jäänud sellega, et on olnud üheaegselt Ukraina tuline toetaja ja samaaegselt ajanud äri Venemaaga. Kuna sellise vastuolu kohta tahetakse vastuseid saada, siis on ka Kaja Kallasel ajakirjanikest järjekord ukse taga. Iseasi, kas ta suudab intervjuudes Eesti mainet mitte edasi kahjustada.

Kaja Kallas ütleb, et “Olgu see Jaapan, olgu see suured Ameerika väljaanded, Prantsuse väljaanded, Saksa väljaanded, et ju siis ikkagi midagi on, mida ma oskan anda, isegi kui ma teile ei meeldi” – ega siis intervjuu soovimine ei anna tagatist, et intervjueeritav annab adekvaatseid vastuseid. Pigem on karta, et mida rohkem intervjuusid Kaja Kallas annab, seda hullemaks ta olukorra Eestile keerab. Sest fakt on ju üks ja kindel – Eesti peaministri pere ajas äri Vene agressorriigiga.

Uued Uudised