Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO | Martin Helme riigieelarvest: valitsus loeb meile huultelt uusi maksutõuse

-
28.09.2023
Laadime sisu...

EKRE esimees Martin Helme annab hävitava hinnangu Kaja Kallase poolt riigikogus esitletud riigieelarvele: “See on lihtsalt katastroof”.

Martin Helme kõne: “Saime täna ilusa poliitilise kõne valetajate valitsuselt sellest, kuidas meil eelarvega hästi on või vähemalt läheb paremaks.

Eks see kõnegi oli täis valesid, nii nagu kõik selle tänase valitsuse tegevused.

Alustame lihtsamatest asjadest. Enne valimisi valetati meile: “Lugege mu huultelt, maksud ei tõuse! Punkt.”

Ja mina loen eelnõusid, kevadel mais, juunis tõusis käibemaks, tõusis tulumaks, tõusid aktsiisimaksud.

Tuleb automaks, tuleb suhkrumaks, nüüd räägitakse veel mingitest muudest keskkonnatasude tõusudest. Kõik tõusis – valetati nii et vähe ei olnud!

Veel üks vale: “Me teeme eelarve korda, me teeme riigi rahaasjad korda.”

Noh, ei tehta. Vastupidi, lõdvendatakse eelarvereegleid. Neidsamu eelarvereegleid, mille lõdvendamise vastu võitles Reformierakond opositsioonis olles 2020. aastal emalõvina: “milline alatus tulevaste põlvede suhtes, võlg on võõra oma, laenuraha ja laastutuli, need põlevad heleda leegiga.”

Ja nüüd on laenuraha ja laastutuli ja võlg täitsa meie oma, Reformierakonna oma. Tehti väike arvutus, kus see võlg siis oli.

9 miljardit, natuke üle selle, on viimasel mõnel aastal Eesti riigivõlg kasvanud. Sellest 9 miljardist 5,8 miljardit on Kaja Kallase ajal tulnud meie maksumaksjatele võlga juurde! 5,8 miljardit kolme aasta jooksul!

Kaja Kallase, Mart Võrklaeva, Annely Akkermanni, Keit Pentus-Rosimannuse võlg Eesti rahvale! Jäetakse tulevastele põlvedele, meie lastelastele! Saate aru!

Ja järgmine aasta pannakse sinna otsa veel 1,2 miljardit. 2025. aasta prognoosi ei ole mõtet lugeda, see näitab sama täpselt kui Rakvere aiateibad. Nii et võlg suureneb. Võlga on juba suurendatud, võlg suureneb.

Oli ilus vale, et me teeme riigi rahanduse korda. Ei tee! Kindlates kätes Eesti. “Luban, ma luban, et Eesti on kindlates kätes.”

Jah. Üks lubadus, mis oli, oli et pensionäridel jääb alati olema keskmine pension tulumaksuvaba. Murtud lubadus – tuimalt, rahulikult. Nagu enne ütles Signe Riisalo, raske südamega küll murtud, aga murtud lubadus!

Ja enne valimisi maksutõusudest ei räägitud. Nagu Kaja Kallas ERR-is pärast valimisi ütles, sest maksutõusudest rääkimine on ebapopulaarne, niimoodi valimisi ei võideta, ei saa rääkida.

Selle eest räägiti inimestele, et mina toetan Ukrainat, Kaja Kallas toetab Ukrainat. Toetab ja samal ajal teeb äri Venemaaga koos oma abikaasaga.

Huvitav, kas valijad oleks toetanud Kaja Kallast ka siis, kui nad oleks teadnud, et samal ajal käib äri Venemaaga koos abikaasaga. Huvitav, kas valijad oleks toetanud Reformierakonda ja Kaja Kallast, kui nad oleksid juba enne valimisi arvanud või uskunud või kahtlustanud, et tuleb pöörane maksuralli. Huvitav, kas valijad oleksid nii lahkelt Ukraina toetajaid toetanud ka siis, kui nad oleks teadnud, et selle eest tuleb neile käibemaksu tõus ja tulumaksu tõus ja aktsiisimaksu tõus ja automaks?

Oleks teadnud ka seda, et samal ajal kui me toetame Ukrainat, Stark Logistics toetab perekond Kallaste isiklikku tulu, ja sinna veel suunatakse 370 000 eurot sisse, et intressi teenida.

Ja igaks juhuks, ega iga viimanegi sent tuleb kokku korjata, ega niisama vedelema ei saa jätta, siis nüüd hingepalsamiks on 1500 eurot korjatud ka arvamusartiklite avaldajatele. No tubli! Tubli!

Selle eelarvega ei ole midagi peale hakata. Meie kavatseme seda eelarvet muidugi blokeerima hakata siin Riigikogus.

Aga ma ei saa, lihtsalt ma ei saa, ma lugesin ja ei teadnud, kas nutta või naerda või teha mõlemat korraga.

Hea Eesti avalikkus! Hea Riigikogu! Astugu kõrvale Adam Smith, kadugu meie pildist Hayek, Milton Friedman või John Maynard Keynes, meil on uus kõikepõrmustav majandusteooria, mille on meie ette toonud Mart Võrklaev! Tsiteerides teda: “Inflatsioon on aidanud töökohti hoida ja inimeste palkasid tõstnud.” Vot, kus on majandusteooria! “Käibemaksu tõus – sellega me motiveerime inimesi ostma, anname ettevõtetele tööd ja teistpidi ka kindlustunnet.”

Vaat sellise majandusteooria vundamendiga teeb meie valetajate valitsus meil rahanduslikult korda kõike ja loeb meile huultelt uusi maksutõuse ette.

Ja ma võin muidugi kokkuvõtteks ütelda, et valitsus, mille juht on täielikult kaotanud igasuguse tõsiseltvõetavuse ja autoriteedi nii siseriiklikult kui välisriiklikult, on Eesti riigile suur probleem. Rahandusminister, kelle tase on oma vallas endale planeeringutrikkidega majasid hankida, ja siis toob meile sellise eelarve, on lihtsalt katastroof.”