Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Vandeadvokaat: Eestis piiratakse järjest enam väljendusvabadust

-
29.09.2023
EKRE pikett sõnavabaduse kaitseks

Vandeadvokaat Karmen Turk ütles ETV saates “Ringvaade” peaminister Kaja Kallase abikaasa Arvo Halliku kahjunõuet kommenteerides, et Eestis on toimumas liikumine, mis järjest enam piirab väljendusvabadust.

Peaminister Kaja Kallase abikaasa Arvo Hallik esitas advokaadi vahendusel kahjunõude idavedude skandaalist arvamusartikli kirjutanud endisele Tartu Ülikooli õppejõule Valdar Parvele ning sai temalt vabanduse ja 1500 eurot.

“Miks see juhtum nii palju tähelepanu on saanud? Ühel pool on meil ühe arvamusloo autor, kes pole isegi ajakirjanik ja teisel pool on väga mõjuvõimsa perekonna liige,” kirjeldas Turk olukorda.

“See, kas see on fakt või mitte, mida avaldati, seda me tegelikult täna ei tea. Õiguslikult on see küsimus ikkagi lahtine, et kas see oli ikkagi faktiväide. Sest on faktiväide midagi, mis on nii must-valge, et seal ei tohi üldse vaidlemisruumi olla,” kommenteeris Turk.

“Näiteks see tomat kaalub 300 grammi. Me ei saa vaielda selle üle, on ta siis peotäis või on ta pool kilekotitäit. See on hästi oluline küsimus. Ja see, et pooled lepivad kokku, et las ta siis olla faktiväide, ma lükkan ta ümber, see on poolte kokkulepe, mitte nii, et see õiguslikult niimoodi ka on, ” lisas ta.

Kui aga tegemist ei ole faktiväitega, siis on Turki sõnul tegemist hinnanguga. “Ja hinnangud võivad olla väga laial skaalal. Hinnang on ju ka paroodia, hinnang on nali. Hinnang on minu arvamus millestki,” sõnas Turk.

Turk ütles, et kohus ei oleks pruukinud sellist hagi rahuldada.

Teine suur suundumus on Turki sõnul see, et kahjuhüvitised kipuvad kogu aeg tõusma. “Kui me mõtleme, et 1500 eurot, siis see ei ole nagu päris kogu maailm, aga võtame näiteks ajakirjaniku keskmise palga Eestis, 1407 eurot. See on üle kuupalga, see on üks kaheteistkümnendik ajakirjaniku aasta teenistusest. Ja tegemist on veel arvajaga, kes teeb seda hobikorras. Ta ei ole ju ajakirjanik,” kommenteeris Turk veel.

 

Allikas: ERR