Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kuidas oma olematuid ideaale jalge alla tallav Isamaa keskerakonnastub

-
29.09.2023
Isamaa, poliitikud

Seda, et poliitikas ei kehti mingid põhimõtted, näitab ilmekalt tõik, kuidas Isamaa keskerakonnastub. Eesti taasiseseisvunud ajaloo kõige põhimõttelisemad ideoloogilised vaenlased on leidnud teineteist ja tunnevad veel selle üle uhkustki. End ise rahvuslikuks ja konservatiivsekski erakonnaks pidav Isamaa võtab järjest vastu kesikute seast üle hüpanud poliitikuid, maailmavaadetega pole siin mitte mingit pistmist.

Meenutagem, et alates 1990. aastatest kuni vähemalt 2012. aastani, misjärel Isamaa margianliseerus, oli Eesti parteisüsteemi peamine poliitiline ja ideoloogiline konflikt Keskerakonna ja Isamaaliidu vahel. Põhimõtteline vastasseis sai alguse juba laulva revolutsiooni ajal, mil Keskerakond kasvas välja Rahvarindest ja Isamaa suuresti Eesti Komiteest.

Kahe erakonna omavaheline vihkamine oli nii suur, et tipnes milenniumivahetusel nn pildiskandaaliga, kui Isamaa esimees Mart Laar tulistas Meegomäel Kaitseväe lahingukoolis pumppüssiga Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare pildi pihta.

Vaatamata ajakirjanduse üleskutsetele tagasiastumiseks jätkas Laari valitsus ametis kuni 2002. aasta alguse valitsuskriisini.

Isamaa kahepalgelisust kujutas ilmekalt elamislubade skandaal 2011. aastal, mil siis juba IRL-i liikmed müüsid oma positsiooni kasutades Eesti elamislubasid ligi 150-le kliendile idast.

Riigikogus moodustatud uurimiskomisjon leidis, et elamislube vahendas Nikolai Stelmachi firma ja Indrek Raudne oli sellest äritegevusest teadlik. Vanalinna Kooli tänava maja ühte korterisse oli äriregistri andmetel erinevad Venemaa, Valgevene, Ukraina riikide kodanikud sisse registreerinud 78 ettevõtet.

Skandaali tulemusel lahkusid Stelmach ja Raudne mõlemad IRL-ist, Raudne ka Riigikogust ja Stelmach Tallinna volikogust.

Tollane Eesti Demokraatliku Rahvuslike Jõudude Koostöökoja juht Henn Põlluaas kirjutas toona, et elamislubade skandaali tõttu peab tagasi astuma ka peaminister Andrus Ansip. „Tegemist on pettuse ja korruptsiooniga, ametiseisundi kuritarvitamisega, teadlikult valeandmete esitamisega ja seda tegid valitsuserakondade poliitikud,“ kirjutas Põlluaas. „Pole välistatud, et omades kompromiteerivat infot elamislubadega äritsemise kohta, püüti nende läbi ka valitsuse tegevust ja otsuseid mõjutada. Seda enam, et teadlikult või teadmata lõid mahhinatsioonideks soodsat pinnast ka eelnimetatud valitsuse liikmed. Kapo aastaraamatu andmetel kasvab FSB aktiivsus aasta-aastalt ning kõikvõimalikud katsed poliitikuid, ärimehi jne enda kontrolli alla saada on pigem reegel kui erand.“

Ta lisas, et elamislubade ja ID-kaartide vormistamise skandaal on kahtlemata suureks löögiks IRL-ile, kes on püüdnud näidata ennast isamaalise erakonnana, mis seisab rahvuslik-konservatiivse maailmavaate, ausa poliitika ja ideaalide eest. „Paraku on selline imago juba aastaid pelgalt mask,“ tõdes Põlluaas.

Elamislubade skandaalile eelnes Keskerakonna Idarahaskandaal ja järgnesid Priit Toobali nn printimisskandaal ja Reformierakonna rahastamisskandaal. Samuti mitmed väiksemad juhtumid.

Isamaa maailmavaate hägustumine viis selleni, et erakond lagunes ning sealt eraldunud poliitikud moodustasid teatavasti Parempoolsete partei. Nüüd liigutaksegi poliitilise skaala teise otsa

Tänane Postimees kirjutab, kuidas Keskerakonnast on 30 aasta jooksul lahkutud teistesse erakondadesse, kuid mitte Isamaasse. Nüüd on olukord muutunud. Niisiis soovib Isamaa oma mõju suurendada nui neljaks ja oma peaaegu juba olematuid ideaale jalge alles tallates. Lühidalt öeldes kaotas Isamaa oma näo suuresti juba Res Publicaga ühinedes ning teeb keskerakonnastudes nüüd veelgi enam.