Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Jaak Valge esitas koos Andres Aulega politseile Smuuli bareljeefi kohta väärteoteate

-
02.10.2023
Juhan Smuuli bareljeef

Riigikogu liige, ajaloolane Jaak Valge saatis eile koos kirjanik Andres Aulega Politsei- ja Piirivalveametile väärteoteate, sest neid häirib küüditaja Juhan Smuuli bareljeef kirjanike majal Tallinna südalinnas.

„Kui Eesti NSV lipp väidetavasti häiris ja tekitas halbu mälestusi Tallinna elanikele Abdrahmanovile ja Aleksejevile, nagu PPA väärteootsuses märgiti, siis meid häirib küüditaja bareljeef Tallinna südalinnas. Ning oletan, et mitte ainult meid, vaid kõiki, kellele on vastumeelne Nõukogude okupatsioon ja selle kohalikud kaastöötajad, kes oma rahvast represseerida aitasid,“ selgitas Valge.

„Tallinna hoonel aadressiga Harju tänav 1 (kirjanike maja) eksponeeritakse avalikult Juhan Smuuli bareljeefi. Juhan Smuul oli kirjanik, propagandist ja riigitegelane, kes oli Nõukogude okupatsioonivõimu kandja väga kõrgel tasandil. Muu hulgas oli Smuul NSV Liidu Ülemnõukogu liige, Eesti NSV Ülemnõukogu saadik ja Eesti NSV Kommunistliku Partei Keskkomitee liige. Ta osales 1949. aasta märtsis inimsusevastase kuriteo, nimelt küüditamise toimepanekus. Samuti toetas ta 1944. aastal avalikult agressiooniakti, Eesti linnade pommitamist Punaarmee poolt, mille käigus hukkus arvukalt tsiviilisikuid,“ seisab teates.

„Bareljeef on paigaldatud austusavaldusena Smuulile, st tema tegevust õigustaval või toetaval viisil. Kevadel 2023 arutelus selle bareljeefi sobivuse kohta otsustasid Harju 1 omanikud või omanikuga seotud isikud Smuuli tegevust õigustaval viisil toetada selle bareljeefi allesjätmist avalikku ruumi.

Seetõttu on selle bareljeefi avalik eksponeerimine minu arvates vastuolus karistusseadustiku § 151-prim lõikega 1, mille kohaselt on karistatav agressiooniakti või inimsusevastase kuriteo toimepanemisega seotud sümboli avalik eksponeerimine neid tegusid toetaval või õigustaval viisil.“

Veel lisatakse, et austusavaldusena Smuulile õigustab see mälestusmärk sümbolina avalikus ruumis Smuuli tegevust, millest ei saa lahutada osalemist inimsusevastases kuriteos, ja on seega selle kuriteoga seotud sümbol.

Valge lisab, et Smuuli bareljeef häirib teda ja tekitab halbu mälestusi, eriti seetõttu, et käimas on Venemaa Föderatsiooni sõjaline agressioon Ukraina vastu. Smuuli kui Nõukogude propagandisti ja riigitegelase bareljeef tuletab meelde Eesti NSV aegu. Muu hulgas on selline auavaldus solvav paljudele küüditatutele, keda oli kümneid tuhandeid, ja nende järglastele.

Läinud nädalal otsustas Politsei- ja Piirivalveamet, et Aule ja Valge panid 22. juulil toime väärteo, kui nad paigaldasid Tallinnas Harju tänaval kirjanike majale Eesti NSV lipu. Väärteo eest määrati meestele rahatrahv.

Politsei otsustas Valget ja Aulet trahvida avaliku korra rikkumise eest, kuna väärteotoimikus nimetati kahte kolmandat isikut, keda Eesti NSV lipu paigaldamine väidetavalt häiris. Isikute nimed olid Abdrahmanov ja Aleksejev.