Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Roheusku minek ettevõtjaid ei päästa, ka kliimameetmetes maksavad majandusreeglid

-
03.10.2023
Tööstusel on rasked ajad
© UU

Eestis on paljud ettevõtjad keeranud roheusku, samamoodi nagu Gorbatšovi ajal pöörduti üleöö kainuseusku, kuid elu ise paneb asjad paika.

ERR vahendab: “Ajaleht Financial Times kirjutab, et taastuvenergia tootmisega seotud ettevõtted kannatavad nüüd intressimäärade tõusu käes ning roheenergia aktsiaid tabas järsk langus. Lääneriikide valitsused pakuvad USA ja Euroopa roheenergia firmadele maksusoodustusi, toetusi ja laene. Siiski tabas aktsiaid langus, kuna taastuvenergia sektor on intressimäärade tõusu suhtes olnud eriti haavatav.

Viimase kahe kuu jooksul langes roheenergia indeks 20,2 protsenti. See indeks mõõdab 100 suurima taastuvenergiaga seotud ettevõtte väärtust. Nafta- ja gaasitööstuse S&P 500 energiaindeks kerkis samal ajal kuus protsenti.

“Roheliste aktsiate kohal ripuvad tumedad pilved,” ütles finantsfirma Principal Asset Management portfellihaldur Martin Frandsen.

Netonulli kohustuse tõttu hakkas rohesektor mõned aastad tagasi kiiresti arenema ja see tõi kaasa palju võimalusi investeerimiseks. Siis kiirenes läänes inflatsioon. Paljud selle sektori ettevõtted aga lepivad enne projekti väljaarendamist kokku pikaajalistes lepingutes, millega määratakse kindlaks elektri müümise hind.

Lääneriikide majandused on endiselt hädas kiire inflatsiooniga, seetõttu pidid ka rohelise energiaga seotud firmad suurendama kulutusi. Samas on kõrgemate intressimäärade tõttu suurenenud veel ka laenukulud.”

Eestis on paljud firmad läinud kaasa rohehüsteeriaga, samas on väga paljud ettevõtlusliidud juba ka taibanud, et kliimameetmed on läbi mõtlemata, ja nad on asunud tagasihoidlikult kliimausku valitsusele protesti avaldama. Samas on näiteks Ida-Virumaale minevatel eurorahadel (nn õiglase ülemineku fond ning taaste- ja vastupidavusrahastu) rohelipik küljes ning FT uudise taustal ei ole sugugi kindel, et rohefirmad ellu jäävad.

Ideoloogiline majandus ei pea kaua vastu. Silicon Valley Bank pankrotistus ennekõike seetõttu, et ta laenas raha woke-ideoloogiast mõjutatud idufirmadele. (UU-ERR)