Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Vaene Eesti: eliit laristab ja alamad ägisevad maksukoorma all

-
03.10.2023
Kliimaminister Kristen Michal ja killuke “refimaffiast”

Hulle kärpeid nõudev ja makse tõstev valitsus ikestab lihtrahvast, kuid ei saa oma ministeeriume ja asutusi kuidagi kontrolli alla ning jube priiskamine käib täie rauaga. „Riik tellib 188 000-eurose mainekampaania“, „MKM viib Eesti digitiigri 50 000 eest rohelusse inspiratsiooni ammutama“, „Kokkuhoid Eesti moodi: kliimanäitus 60 000 euro eest“.

Need on uudised, mis mahtusid ainult täna kõigest ühe päeva sisse. Ja see kõik ei lõppe sellega. Meeles veel eriti irooniline nädalalõpp, kui valitsus käis elitaarses Vihula mõisas säästueelarvet arutamas, mis päädis limonaadimaksu ja 400 miljonit täitmist ootava tühja reaga eelarvestrateegias.

Mis on aga nende tänaste pealkirjade taga? Mainekampaania, sõit grüünesse ja kliimanäitused…

Esiteks. Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus (RKIK) kuulutas välja riigihanke reservteenistuse mainekampaania 2024 kavandamiseks ja elluviimiseks. Kampaania põhieesmärk on veenda reservis olevaid isikuid igakordse kutse peale õppekogunemisel osalema ja seejuures parandada sihtrühma suhtumist reservteenistusse.

Teiseks. Novembris kutsub majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) Eesti avaliku sektori digitipud kahepäevasele foorumile, mille iga osaleja toidu, joogi ja meelelahutuse peale on riik valmis kulutama üle 600 euro. “Digitippude foorum” koguneb 20.-21. novembril, mil õues on juba kõledad sügisilmad ja riigikogu rahanduskomisjonis timmitakse paika järgmise aasta säästueelarvet.

“Toimumiskohaks sobib mõis või hotell, mis on esinduslik, väärikas ning inspireeriva õhkkonnaga ja asub looduskaunis kohas, et luua soodsad tingimused mõttetööks ning ürituse eesmärkide parimaks saavutamiseks,” kirjeldab ministeerium enda ootusi. Lisaks on oluline, et digitipud ei tohiks ministeeriumi hinnangul koguneda lähemal kui 50 kilomeetrit Tallinna südalinnast.

Ja kolmandaks. Ajal, mil riik otsib kokkuhoiukohti ja rahva maksud tõusevad, tellib kliimaministeerium kümnete tuhandete euro eest näituseid. Hanke objektiks on kliimanäituse visuaalse kontseptsiooni ja tehnilise lahenduse tellimine Tartu Ülikooli loodusmuuseumisse ja Eesti Rahva Muuseumisse, selgub hanketeatest.

Ministeeriumid pidid otsima ju kokkuhoiukohti? Ah, mis te plärate!

 

Aarne Mäe