Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE möödus taas Reformierakonnast

-
11.10.2023
Õhupallid
© UU

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti AS koostöös valminud küsitlusest selgub, et EKRE ja Reformierakonna toetused on võrdsustunud – viimaste tulemuste põhjal toetab Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 23,1 protsenti ja Reformierakonda 23 protsenti küsitletutest.

Politoloog Martin Mölder märkis, et EKRE ja Reformierakonna toetused on taaskord jõudnud samale tasemele. “…Oravate nelja nädala koondreiting on langenud kolmandat nädalat järjest ning nende viimased iganädalased tulemused on selgelt madalamad kui neli või viis nädalat tagasi. Seega on erakonna positsioon toetustabelis pigem nõrk ning ei oleks üllatav, kui nende üldine kandepind ka edaspidi nõrgeneb. Kaja Kallase idavedude skandaali ning kohmaka eelarveprotsessi varjus ei ole Reformierakond viimasel ajal eriti millegi positiivsega silma paistnud. Hetkel uuesti hoogu koguv tähelepanu vägagi ebapopulaarsele automaksule ning silmapiiri taga ootav vastuoluline vihakõneeelnõu võib erakonna positsiooni lähitulevikus veelgi nõrgestada. Samuti ei luba idavedude skandaal peaministril enam oma hoiakut Ukraina sõja suhtes niivõrd efektiivselt erakonna üldiseks toetuseks muuta,” selgitas ta.

Võrreldes kevadiste valimistega on erakondade toetusmaastik muutunud radikaalselt. “Kui Riigikogu valimised peaksid toimuma praegu, siis oleks uus Riigikogu koosseis vägagi teistsugune. Selles Riigikogus saaks EKRE tõenäoliselt 26 kohta, Reformierakond 25 kohta, Isamaa 18 kohta, Keskerakond 16 kohta, Sotsiaaldemokraadid 10 kohta ning Eesti 200 6 kohta. Praegusel valitsusel oleks Riigikogus seega 41 kohta ning praegusel opositsioonil 60 kohta,” ütles Mölder. (BNS)