Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaja Kallas on Riigikogu infotunnis kui Eesti Žirinovski(aja)

-
11.10.2023
Kaja Kallas kasutab Vladimir Žirinovski retoorikat.
© Scanpix

Kuulates peaminister Kaja Kallast Riigikogu infotunnis, saab aru žirinovskilikust vassimiskunstist, kus üks väide vahetatakse juba paari lause järel ümber vastupidiseks väiteks ning näitajatega manipuleeritakse valimatult. Näited tänasest.

Absurdne väide: “Kui majandus langeb, siis tegelikult ka tööpuudus kasvab, aga hetkel me selliseid märke veel ei näe. Registreeritud töötute arv on meil 497 898 ja kui nüüd võtta, et sinna hulka on tulnud Ukraina sõjapõgenikud, kes on meile tegelikult oluliselt tööjõuturul tulnud juurde konkureerima, siis vabu töökohti septembrikuu lõpu seisuga on 3817 ehk siis tööhõive määr on erakordselt kõrge.”

Väide 1: “Nüüd, tulles Financial Timesi intervjuu juurde, siis see, mida ma seal ütlesin, on see, et Eesti – ja me teame, et me liigume selles suunas –, et Eesti tegelikult saab varem või hiljem netomaksjaks. Te teate, see ei ole mitte halb uudis, vaid see on hea uudis. See näitab seda, et meie inimeste jõukus on kasvanud.”

Väide 2: “Nüüd ma ütlen, et ongi keeruline aeg. Ega ma absoluutselt ei eita, ongi raske. Inimestel on raske, majandusel on raske, ettevõtetel on raske, ka riigil on raske. See julgeoleku olukord, kus me oleme, see majandusolukord, arvestades, et meie majanduspartneritel, Põhjamaadel ei lähe hästi – siis ei lähe ka meil hästi. See kõik ongi keeruline, ma absoluutselt seda möönan.”

Väide 1: “Selge on see, et meie tee selle maani, kuna me oleme järjest jõukamad, et me liigume netomaksjaks, ei tähenda seda, et me loobume kuidagi mingitest toetustest. Me räägime ikkagi nendest fondidest, mis just seda konvergentsi soodustavad, lihtsalt sellel põhjusel, et need reeglid on sellised. Ja me ei ole enam sugugi vaene riik. Muidugi ei lähe me kuskile millestki loobuma, me võitleme Eesti positsioonide eest, aga me peame ka aru saama, et see on reaalsus just tänu sellele, et Eestil, Eesti inimestel, Eesti majandusel, on läinud paremini. Meie jõukus on niimoodi kasvanud, et me ei ole enam need, kes toetusi nii palju vajavad, vaid me muutume nendeks, kes on netomaksjad. /…/ See on just sellepärast, et meie majandusel läheb hästi. Me oleme olnud erakordselt tublid selle aja jooksul, kui me oleme olnud Euroopa Liidus.”

Väide 2: “”Ma ei tee mingeid optimistlikke hüüatusi, vaid ma absoluutselt saan aru, et inimestel on raske, ettevõtetel on raske, majandusel on raske ja ka riigil on raske.”

Väide 1: “Automaksu üks eesmärke on see, et inimesi keskkonnateadlikumate valikute poole suunata.”

Väide 2: “Või, kui teile see automaks ei sobi, siis te võite loomulikult teha ka ettepaneku, kust mujalt see maksuraha kokku koguda selliselt, et me saaksime need kulutused, mida me sellises julgeoleku olukorras peame tegema, kaetud nende tuludega, mis maksudest tulevad. /…/ Maksud on vahend selleks, et koguda kokku need tulud, mida meile on vaja nende kulude katmiseks, mida me riigina teeme.”

Väide 1: “Mul kahjuks ei ole neid numbreid konkreetselt praegu käepärast. Minu mäletamist mööda need vaesuse numbrid pensionäride hulgas tegelikult on langenud.”

Väide 2: “See tähendab seda, et kõigil, ka kõikidel üksi elavatel pensionäridel ei lähe halvasti, see tähendab seda, et kõik ei vaja seda toetust, aga on inimesed, kes vajavad toetust tunduvalt rohkem, sest neil on palju raskem, ja riik peaks seda arvestama.”

Küsitav väide: “Me oleme teinud olulisi samme selleks, et me lähme tugevamana sellesse talve vastu. Need hinnad ei ole nii kõrged, kui nad olid eelmisel aastal. Võrreldes eelmise aasta augustiga on elektri hinnad kukkunud tervelt 74%.”

Allikas: Riigikogu stenogrammid

Ühiskonnategelane Peeter Espak on kirjutanud, et kui sotsiaalmeediasse ilmusid Kaja Kallasele omistatavad ütlused, pidas ta neid pahatahtlikeks libauudisteks, kuid kui ta kord vaatas Riigikogu stenogrammidest järgi, siis selgus üllatuslikult, et Kaja Kallas ongi nii öelnud.