Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Roland Mere Mart Võrklaevast: rumal ei saa aru, et ta rumal on, või ei taha seda tunnistada

-
11.10.2023
Selle valitsuse rahanduspoliitika on nõrk.
© UU

EKRE poliitik Roland Mere kirjutab sotsiaalmeedias rahandusminister Mart Võrklaeva heietustest automaksu teemal ja leiab, et see minister ei jaga teemast küll midagi.

“Kuulasin täna roolis terve tunni Vikerraadio saadet, kus Võrklaev selgitas automaksu sisu. Väitis, et esmalt ikka inimeste käitumismustri nügimiseks ja keskkonna kaitseks ja nagu muuseas on asjal veel ka teine – mitte peamine – külg, et siis ka nagu mööda minnes riigi rahakotti täita.

Paraku jäi kogu saatest mulje, et Võrklaev on pähe õppinud kaks sõnaseost: 1. Kerge ja säästlik auto. 2. Raske ja saastav auto. Kordagi ei mainitud saate jooksul sellist terminite sisu erinevust nagu tühimass/täismass või elukoht – kohas, kus teedelt lund ei lükata üldse või lükatakse kella kaheks päeval.

Selgitan – täismass võib tühimassist erineda ca 300- 500 kg ja rohkemgi. Eelnõus on kirjas, et maksukalkulaatorisse on sisestatud täismass, ehk siis arvutatakse, et autos on iga päev 5 täiskaalus reisijat pluss pagas. Tegelikult muutub kütusekulu ja sealt ka paljuräägitud heide oluliselt, kui autos on ainult üks või kaks inimest ning kütusekulu ei suurene sellest, kui võimas on mootor, vaid sellest, millist massi liigutatakse.

Vahe on ainult selles, et 300 Hj mootor töötab 30 % võimsusel ja 200 Hj mootor kasutab 70% võimsusest ja mõlemad kasutavad ühe ja sama massi liigutamiseks ca 40 Hj( KW) ja järelikult on ka kütusekulu sama, sest kütusekulu ei inseneerias ei ole mitte liitrit tunnis, vaid g/KWh.

Teine asi, mis silma jäi, oli maksuerisus puudega inimestele. Ma tean mitmeid puudega inimesi, kes sõidavad Cayenniga. Lihtsalt meestel on ajud õiges kohas ja oskavad raha teenida. Kolmas asi, mis mind häiris, oli pidev teematamine üleautostumise kohta ja võrdluseks oli alati toodud Tallinn.

Aga üleüldiselt, teemasse sisenemata hakkas kõrvu ikka ja jälle Võrklaeva ebakompetentne jutt. Ühed ja samad fraasid, laused jne ükskõik, mida küsiti. Vist nädal tagasi kirjutas keegi Delfi vahendusel, et Kaja Kallast ümbritsevad ebakompetentsed inimesed. See on ju täiesti märgatav ja ka Kallasele ei saa seda pahaks panna.

See on ju ikka nii, et tark juht valib omale meeskonna, kes on temast arukamad ja rumal juht valib enda ümber inimesed, kes on temast rumalamad, sest siis saab ta ennast nautida, alluvad kuulavad teda pimesi (ikkagi tark ju) ja ei kahtle tema otsustes ning loomulikult on rumalate inimestega kergem manipuleerida.

See kõik on muidugi eri tasemetel juhtidel erinev, nagu näiteks peaminister või riigipoliitik ei saa endale võtta päris lolle lähikondlasteks. Küll aga saab seda teha mõnes MTÜ-s või vabatahtlikus organisatsioonis. (Erasektoris on see võimatu – loll jääbki töötuks või töötab sibina). Päris rumalakestega on see kerge, sest ega ta ju ei saa aru, et ta rumal on või ei taha seda tunnistada. Pigem ta ikka arvab et tema on terasem ja arukam ja ta on aldis seda või toda teemat arutama kas tünnisaunas istudes või mõnes muus seltskonnas.

Paraku, kui läheb argumenteerimiseks, siis on tema vastus: “Sa oled loll kui sellest aru ei saa ja mina sulle selgitama ei hakka”. Reeglina tõuseb tal ka jutupartneri veenmiseks hääletoon, sest ta arvab, et nii on veenvam.

Aga see selleks. Jutt algas ikkagi Võrklaevast ja ka lõpeb sellega. Võrklaev lubas nn fantoomautode probleemi lahendada ja teda häirib jubedalt romude olemasolu kortermajade ees. No loomulikult pidas ta silmas Tallinnat, Pärnut, Tartut ja üleüldse suuremaid linnu. Kuidas teda saab häirida ,kui kellelgi seisab romu talu õues? Aga ka Tallinna romude jaoks on näiteks Prantsusmaal ja ka muudes riikides selline reegel, et kui võtad auto arvelt maha (olgu see siis ajutiselt või mitte), et siis annad ka numbrimärgi registribüroole tagasi ja sel juhul ei saa sa seda seda sõidukit enam avalikus kohas (loe tänaval või kortermajade vahel) ladustada. See on sel juhul prügi ja prügi veetakse minema.

Autode puhul saaks selle prügi siis viia metalli kokkuostu ja ongi riigil maks kogutud romude pealt. Aga eks näis kuidas selle eelnõuga läheb. Praegu tundub, et mõistus on loogiline mõtlemine on olemas ainult opositsioonil. Või nagu ütles Kuzmitsh filmis “Jaht vene moodi”: lollidest ei tule kunagi puudus.”