Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

“Vene saatkond” ehk Nevski katedraal varjutab niigi Riigikogu hoonet, Ameerika saatkond aga kavatseb varjutada Eesti ministeeriumide ühishoone

-
12.10.2023
Praegu paistab superministeerium veel riigi sümbolina silma, varsti varjutab selle USA hiigelsaatkond.
© UU

Sotsiaalmeedias on leidnud elavat vastukaja ERR-is avaldatud ülevaade Tallinnasse kavandatavast uuest Ameerika Ühendriikide saatkonnahoonest, ja paljud kommentaarid ei ole soosivad.

ERR kirjutab pealkirja “Pildid: USA saatkonnahoone võib tulla pea sama kõrge kui superministeerium” all järgmist “USA saatkonnal on valmimas uue saatkonnahoone detailplaneering, mis annab aimu, kui suur hoone Tallinnasse ministeeriumide ühendasutuse hoone taha kerkib. USA saatkond ehitab uue hoonekompleksi Tallinna kesklinna ministeeriumide ühishoone taha Suur-Ameerika ja Väike-Ameerika tänava vahele. Hoone maksimumkõrgus võib olla 45 meetrit ja detailplaneeringu illustratsioonidest võib aru saada, et sel juhul tuleb saatkonna peahoone sama kõrge nagu superministeeriumi hoone.”

Pildid rabavad Eesti inimesi – eriti see, et valitsushoone ehk superministeeriumi kõrvale tuleb ühe suurriigi saatkonnahoone, mis varjutab sisuliselt Eesti omariiklust tähistavad riigiasutuse. Üks kommentaator ütlebki: “Toompeal on meil Riigikogu hoone kõrval märksa pompööössem Moskva patriarhaadi Nevski katedraal, mis tõmbab võõrvõimu sümbolina rohkem külaliste tähelepanu kui Toompea loss. Nüüd hakkab Ameerika võimutähis varjutama Eesti ministeeriumidehoonet. Et püsime siis aina suurriikide varjus? Kuhu jääb meie rahvuslik uhkus, kas seda meil üldse enam ongi?”

Riigikogu saadik Varro Vooglaid küsib üle: “Millest kõneleb see, kui USA saatkond ehitatakse otse EV nö superministeeriumi kõrvale, sellega praktiliselt sama suurena? Ega äkki sellest, et isanda ja vasalli suhet ei püütagi enam varjata? Kui EV-l oleks riiklikku väärikust, siis niisuguse asjaga ei nõustutaks. Jääb arusaamatuks, miks peaks USA-l olema diplomaatiliste suhete pidamiseks üldse vaja nii hiiglaslikku kompleksi. Iseasi, kui siia rajatakse suur luure- ja koordinatsioonikeskus. Aga sellisel juhul tuleks asju nimetada nende õigete nimedega.”

Ameerika Ühendriigid on Eesti liitlane ja tema saatkond on liitlassuhete tunnus. Kavandatav hiigelkompleks aga väljub igati Eesti kui iseseisva riigi staatuse proiriteetsuse raamest, sest Eesti riigihoone kõrval üldpilti tugevalt mõjutades näib selle sõnum hoopiski midagi sellist, nagu on Nevski katedraalil Riigikogu kõrval.

“Kirsiks tordil” jääb lause ERR-i loost: “Praeguse seisuga pole plaanis rajada kergliiklejate läbipääsu Suur-Ameerika ja Väike-Ameerika tänava vahele, mida Tallinn ja kohalikud elanikud soovisid.”

Uued Uudised