Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Mart Helme: see, mida Hamas alustas Iisraeli vastu, võivad korrata ka teised

-
12.10.2023
Mart Helme

Laupäeval ründas Hamas Iisraeli ja viimane on vastanud löökidega Gaza sektorile. Postimehe küsimusele, mida peaks tegema Eesti, et toetada konflikti lahendamist, kuid vältides Ukraina sõja unustamist, vastas EKRE aseesimees Mart Helme, et esimene reaalne samm, mille Eesti peaks astuma, oleks meie saatkonna viimine Tel Avivist Jeruusalemma. “Sellega annaksime selge sõnumi, et Iisraeli riigi hävitamine, mis on islamiradikaalide lõppeesmärk, ei ole meile vastuvõetav ning et see on vaid esimene samm meie toetuses Iisraelile.”

Mart Helme: “Kogu sündmust ennast tuleb käsitleda aga uuest vaatevinklist, milleks on asümeetriline sõda, mida Hamas alustas Iisraeli vastu ja mida võivad kopeerida-korrata ka teised, näiteks Venemaa Eestis oma viienda kolonni ja diversioonigruppide abil. Nagu nägime, osutus isegi Iisraeli raudne kuppel, maanteedel asuvad kontrollpunktid ja suurepärane armee seesuguse löögi suhtes kohmakaks ning vähemalt esimeses faasis abituks. Eestil puudub valmisolek sedasorti rünnakule vastamiseks.

Kõike seda arvesse võttes tuleb paraku tõdeda, et järjest käivitunud ja võimalik, et tulevikus käivituvate konfliktide jadas (Karabahh, Kosovo, Kašmir, Taiwan, Korea poolsaar, Põhja-Iirimaa, Küpros jne), on Ukrainast saamas üks paljudest konfliktidest, mille raskuskese aja jooksul üha enam jääb ukrainlaste endi kanda. Ja üha selgemaks saab, et Eesti ei saa Ukrainat vaadelda lahinguväljana, kus ukrainlased surevad ka Eesti eest, vaid peab kohe astuma samme meie iseseisva kaitsevõime tõstmiseks ning võimaliku asümmeetrilise rünnaku tõrjumiseks.”