Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Nokk lahti, saba kinni: kliimaministeerium lubab üht kitsaskohta lappida teise kitsaskohaga

-
12.10.2023
Tema järel küll kliimavõitlusse ei läheks…
© UU

Reformierakonna ministrid tõestavad raudse järjekindlusega, et nad ei jaga oma valdkonnast suurt midagi – algul Kaja Kallas eeskujuna, siis automaksuminister Mart Võrklaev ja nüüd kliimaminister Kristen Michal.

BNS vahendab: “Kliimaministeeriumi teatel suudab Eesti koos Läti ja Leeduga tagada vajamineva elektri ka juhul, kui miskit peaks juhtuma merealuste elektrikaablitega Estlink 1 ja Estlink 2.

“Balti riikides on juhitavaid võimsusi piisavalt. Sellisel juhul käivituksid gaasielektrijaamad. Elektrisüsteemid planeeritakse alati valmisolekuga, et midagi võib süsteemi suurimate elementidega juhtuda ning ka siis ei tohi Eestis tuled kustuda,” kinnitas kliimaministeerium.”

Selle peale öeldakse kommentaariumis: kullakesed, teil ju rikuti alles gaasitoru ära ja saab parandatud alles aprilliks! Ja kes garanteerib, et Venemaa ei saboteeri gaasitarneid ka mujal?

Või nagu ütleb uudis: “Elering ja Soome süsteemihaldur Gasgrid Finland sulgesid Balticconnectori ööl vastu pühapäeva, 8. oktoobrit, kuna rõhk gaasitorus hakkas langema, mis viitas võimalikule lekkele torust. Esialgsed eksperthinnangud näitavad, et toruühenduse remondi planeerimine, vajaliku allveetehnika mobiliseerimine ja tegelikud remonditööd, sealhulgas remonditud lõigu inspekteerimine ja kasutuselevõtt, kestavad vähemalt viis kuud. Balticconnectori rikke likvideerimise eeldatav aeg on 2024. aasta aprilli algus.”

Ehk siis – gaasitarnete sujuvus on pärast oletatavat terroriakti kahtluse all, aga kui jutt läheb võimalikele raskustele elektrivarustuses, siis teatab kliimaministeerium, et tööle pannakse gaasielektrijaamad.

BNS jätkab: “Kliimaministeeriumi kinnitusel on ka gaasi varustuskindlus tagatud. Eesti saab gaasi Läti mahutist, kus on erakordselt kõrge täituvus. Läti mahutit saab vajadusel täita Leedu ja Poola kaudu.”

Selle kohta kirjutati siis, kui minister Sikkut jäi LNG-gaasi ja -terminaaliga hätta ning loodeti Soome-poolsele varustamisele: need varud asuvad väljaspool Eestit ja kui ka naabrid on energiakriisis, siis mõtlevad nad ennekõike enda majandusele ja tarbijale.

Paldiski terminaal elas pikka aega varjusurmas, see enam riiki ei huvitanud. Nüüd ärgati: “Ühtlasi on kriisiolukorras LNG ujuvterminalidel tehniliselt võimalik juba täna Pakrineeme sadamas silduda. Aasta lõpuks jõuab Eleringil kohale ka käpp ehk maagaasi laadimisvars, mis plaani kohaselt pannakse püsti uue aasta alguses.”

Eelnev jutt näitab, et paanika on siiski majas, sest Pakrineeme tuli meelde, käpp tuleb siiski alles aasta lõpuks, mitte ei olnud juba igaks juhuks olemas. Kiire jutt Paldiski valmisolekust tõendab, et Läti tarnete kättesaadavuse osas on siiski kahtlusi.

Veel üks huvitav uudis: “Samamoodi on plaan ministeeriumi kinnitusel valmis ka selleks, kui Venemaa otsustab lasta tühjaks Narva veehoidla ja Eesti Energia elektrijaamad jääksid ilma jahutusveest.”

Võib-olla selgitab kliimaministeerium täpsemalt, kust see vesi siis võetakse? Sest reformierakondlasi pimesi uskuda oleks enesetapp.

Kättesaadavale ja päris omale põlevkivienergeetikale kliimahüsteeriline valitsus enam ei looda.

Uued Uudised