Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Valus tulevik: Reformierakond on riigi majanduse põhja lasknud, aga eurorahasid varsti enam ei tule

-
13.10.2023
Tähelipp kaotab varsti igasuguse mõtte.
© UU

Kuigi Kaja Kallas rõõmustas Riigikogu infotunnis “hea uudise” üle, mille kohaselt hakkab peaministri sõnul jõukas Eesti Euroopas Liidus nüüd maksma rohkem kui sealt raha saab, arvatakse ühiskonnas enamasti, et jõukus jäigi Eestil euroliidus saamata ja nüüd ei tule Brüsselist enam midagi head.

Seda ütlevad ka uudised. BNS vahendab: “Kui viimasel 20 aastal on Eesti veemajandust arendatud suuresti eurotoetuste abil, siis kliimaministeeriumi merenduse ja veekeskkonna asekantsleri Kaupo Läänerandi sõnul tuleb meil edaspid toime tulla iseseisvalt.

Neljapäeval koos käinud veeteenuse juhtrühm otsib lahendust kvaliteetse ühisveevärgi ja kanalisatsiooniteenuse tagamiseks mõistliku hinnaga ka pärast Euroopa Liidu toetuste lõppemist. “Kahe aasta pärast peab meil olema selge, mil moel Eesti veemajanduse sektor ümber korraldada,” rõhutas asekantsler.

Ainuüksi järgmise kümne aasta jooksul on vaja teha üle miljardi euro investeeringuid, kuna väljavahetamist vajavad vananevad torustikud ja puhastusseadmed ning arendamist infotehnoloogiad. Lisaks suurendavad investeeringute vajadust lähiaastail karmistuvad keskkonnanõuded, mille abil veekogudesse jõudvat reostust veelgi vähendada.

Kliimaministeeriumi veeosakonna juhataja Karin Krooni sõnul on suur osa Eesti praegusest umbes 150 vee-ettevõttest mikroettevõtted, kes pole võimelised veeteenuse mõistiku hinna juures tegema vajalikke investeeringuid ega tagama kvalifitseeritud tööjõudu automatiseeritud seadmete hooldamiseks.

“Et ühisveevärk ja -kanalisatsioon töötaksid Eestis tõrgeteta ning oleks inimestele taskukohase hinnaga ka tulevikus, peavad väikesed vee-ettevõtted mõtlema liitumisele, nii nagu soovitab Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD),” toonitas Kroon, lisades, et 2018. aastal tehtud uuringu kohaselt suudaks Eestis efektiivselt majandada ja taskukohast ning kvaliteetset teenust osutada kuni neli vee-ettevõtet.”

Eesti ei saanudki seega Euroopa Liidus jalgu alla. Nüüd on majanduslik kasu lõppemas, poliitiliselt ja ideoloogiliselt aga tuleb Brüsselist vaid sõnavabaduse piiramine, kohustuslik migrantide vastuvõtt, liikmesriikide suveräänsuse piiramine koos võimu koondumisega europealinna ja palju muud negatiivset.

Ehk on tõesti aeg Estexitiks? Sest ka julgeolekupoliitiliselt pole EL suurt midagi väärt, selleks on NATO.

Uued Uudised