Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

USA annab Eestile Danske rahapesu uurimise koostöö eest 50 miljonit: ilma Martin Helme ponnistusteta poleks isegi seda piskut antud

-
13.10.2023
Louis Freeh meeskond Toompea lossis
© Uued Uudised

Martin Helme tegi rahandusministrina kõik selleks, et Eesti saaks rahapesus süüdi jäänud Dankse panga trahvirahast osa endale. Oponendid üritasid seda ponnistust välja naerda, eriti Jürgen Ligi. Nüüd plaksutavad reformierakondlased käsi, et Eesti saabki koostöö eest Danske panga rahapesujuhtumi lahendamisel USA-le makstud leppetrahvist väetid 50 miljonit.

See on kümme korda vähem kui sai samasuguse koostöö eest Taani, aga noh, abiks ikka. Ilma Helme pingutusteta poleks sedagi antud.

Vastuseks ERR-i küsimusele just sellise rahasumma kohta jäi justiitsminister Kalle Laanet muidugi vastuse võlgu, ütles vaid, et Eesti peab kõigega rahul olema, mis selle koostöö raames pakutakse ja tänuga vastu võtma. On ikka mentaliteet!

Meenutagem, et Danske rahapesujuhtumi uurimisel USA-ga koostöö tegemine aeti Eestis Jüri Ratase valitsuse ajal sisepoliitiliselt pingeliseks küsimuseks. Eesti tegi USA õiguskaitseasutustega Danske Banki rahapesukahtluse uurimisel tihedat koostööd, kuid vaidlusaluseks kujunes küsimus, kas Eestil on võimalik USA-s määratud trahvisummadest osa saada.

Danske Bank tunnistas end USA uurimises süüdi läbi Eesti filiaali toimunud pangapettuses. Danske Bank aktsepteeris enam kui kahe miljardi dollari suuruse trahvi.

Eesti konnatiigis tõsteti kisa Ameerikast palgatud tunnustatud advokaadi Louis Freeh’ lepingu pärast. Selle miljoni vastu oleks me nüüd saanud 400 miljonit, aga Reformierakonna hüsteerilise kisa saatel saime USA justiitsministeeriumist sooja käepigistuse, märkis Martin Helme, kui Danske tunnistas end USAs süüdi rahapesus ja maksis trahvi kaks miljardit ja veerand sellest rahast ehk veidi alla 500 miljoni läks Taanile koostöö eest USA võimudega. Eesti jäeti toona üldse mängust välja.

„Milline raiskamine! Milline masendav tõdemus, et mul oli õigus ja me ajasime õiget asja, aga refikad keerasid selle tuksi,“ kommenteeris Helme toona.

Helme palkas rahandusministrina Louis Freeh ja tema meeskonna just selle jaoks, et nad aitaks pangast kätte saada dokumente ja tunnistusi ning anda need üle USA uurijatele.

Selle eest korraldas Reformierakond talle umbusalduse ja ähvardas kriminaaluurimisega. Eesti meedia, peamiselt Ekspress Meedia viis läbi nädalaid ja kuid kestnud laimu ja sõimukampaaniat Helme ja Freeh mustamiseks. Kõik endast midagi arvavad tarkpead nii avalikus sektoris, Reformierakonnas kui meedias teadsid, et trahvi ei ole võimalik teha ja kui tehakse ei ole Eestil võimalik sellest osa saada. Niipea kui valitsus kukkus, tühistati Freeh leping.

Martin Helme oli veendunud, et Dankse saab miljarditrahvi ja nii see läkski. Ja kui teeme uurimises koostööd, saame veerandi või poole sellest endale. Aga saame 50 miljonit ja oleme veel alandlikud pealekauba…