Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE poolt tõstatatud teema muutub lõpuks aktuaalseks: Ukraina ootab oma rindeealisi mehi koju

-
15.10.2023
Ukraina sõdur
© Scanpix

Eestisse on jäänud tuhandeid kutsealuseid mehi Ukrainast. Postimees küsib, kas neid saab Kiievi nõudmisel välja anda? See on järjekordne teema, millest Eesti Konservatiivne Rahvaerakond on ammu rääkinud ja mis alles nüüd hakkab ka teistele kohale jõudma.

EKRE on alati rääkinud, et parim viis, kuidas me saame Ukrainat nende võitluses aidata, on mitte võtta vastu rindeealisi mehi, kes massiliselt siia põgenevad.

Sellest on rääkinud väsimatult näiteks EKRE saadik Jaak Valge, Mart Helme jt. Erakonna esimehel Martin Helmel oli teema jutuks ka Ukraina suursaadikuga.

„Ukraina võitlusvõimeliste meeste rakendamine Eestis odavtööjõuna õõnestab Ukraina vastupanuvõimet,“ on Valge kirjutanud.

Kui Martin Helme kohtus veebruaris Ukraina suursaadiku Mariana Betsaga, tuli jutuks ka see. “Suursaadik oli väga hästi kursis sellega, et EKRE toetab Ukraina võitlust oma vabaduse eest. Jutuks tuli ka tulevik, suursaadik ütles, et Ukraina vajab peale sõja lõppu kindlasti oma inimesi tagasi, et riiki üles ehitada ning tunnistas, et riigist lahkunud sõjaväekohuslastest noorte meeste tagasi saamine on probleem. Eesti valitsus peaks palju aktiivsemalt aitama Ukrainal oma ajateenijaid välismaalt tagasi saada, neil on igat oma inimest vaja, et võita,“ vahendas Helme.

Selle probleemi tõstatamise eest kostus aga näiteks Kaja Kallase poolt ainult sõimu ja laimu.

Näiteks Poola võimud hakkasid Ukrainale välja andma Ukraina kodanikke, kes on seotud kutsealuses eas meeste ebaseadusliku lahkumisega riigist.

„Eestis ulatub nende meeste arv tuhandetesse, kes praeguste parameetrite järgi Ukraina relvajõudude kutsealuste hulka kuuluvad, kuid asuvad oma sõjakomissariaatide käeulatusest väljaspool,“ kirjutas väljaanne.

Septembri alguses teatas Prantsuse ajaleht Le Figaro Ukraina piiriteenistuse esindajale Andri Demtšenkole viidates, et pärast sõja algust on kinni peetud 13 600 inimest, kes riigist ebaseaduslikult lahkuda püüdsid. Veel umbes 6100 inimest tabati valedokumentidega, „mis annab aimu probleemi ulatusest, kuigi puudub üldine statistika kõigi nende kohta, kellel õnnestus teenistuskohustuse täitmisest kõrvale hiilida“.

On teada, et Ukraina presidendi Vladimir Zelenskõi korraldusel tuleb uuesti üle kontrollida kõik sõjaväe arstlike komisjonide poolt pärast 24. veebruari 2022 väljastatud teenistuskõlbmatuse tõendid. Kiievis kinnitati, et kümned tuhanded kutseealised mehed võisid saada võltsitud tõendeid 3000–15 000 dollari suuruse altkäemaksu eest.