Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

NATO artikkel 3 Eestis ei tööta. EKRE on alati tsiviilkaitse loomist nõudnud

-
19.10.2023
Tallinn vajab eriti toimivat tsiviilkaitset ja pommivarjendeid. Pilt on illustratiivne.
© UU

Kui keegi juhib tähelepanu sellele, et Eestis puudub sisuliselt tsiviilkaitse, siis rahvuskonservatiive selles süüdistada ei saa – nad on pidevalt kõnealusele kitsaskohale tähelepanu juhtinud, kuid alati välja naerdud.

Loos “Hannes Nagel: Eesti ei täida NATO artikkel 3” kirjutatakse: “Eesti on end esitlenud riigina, mis panustab eesrindlikult riigikaitsesse, kuid elanikkonnakaitse puudub meil täielikult. Eesti seadustes ei ole sellist mõistet olemaski. Kui me praegu sellega tegelema ei hakka, siis millal veel, küsib kriisiuuringute keskuse juht Hannes Nagel.”

“Hr. Nagel mainib ühtlasi, et otsus tsiviilkaitset ignoreerida on kollektiivne, kõigi poliitikute ühine süü. Täpsustaks: ei ole kollektiivne. Rahvuskonservatiivid on läbi aastate tagunud elanikkonna kaitse vajaduse trummi, aga neile on piltlikult öeldes näkku irvitatud jutuga “mingit ohtu ei ole” ja kui ohu võimalus tekkis, siis “meie liitlased kaitsevad meid”, “ärge tekitage paanikat”, “ärge õõnestage riiki”. Kuni võimul püsib seesama jõud, kes elanikkonna kaitsmise võime praktliselt hävitas, ei ole loota, et midagi paremaks läheks. Nagu näeme, käib ka praegu raha külvamine igale poole, aga mitte eesti inimeste kaitsmiseks. Mida sellest järeldada, rahvas?” vaidleb kolumnist Karl Olaf Rääk vastu.

“EKRE lubab kohustada kinnisvaraarendajaid ehitama varjendeid enam kui 1100 ruutmeetri suuruse pinnaga uusehitistesse ning korraldama nende korrastamist ja rajamist olemasolevatesse hoonetesse,” kirjutas Postimees 28. jaanuaril 2019. Siis tehti see idee ka maatasa.

Taavi Rõivas ütles 2015. aastal peaministrina vastuseks EKRE saadikute küsimusele varjendite kohta, et Eestile pole sõjaohtu ja neid ei lähe vaja. EKRE oli valitsuses liiga lühikest aega ja hõivatud poliitiliste rünnakute tagasilöömisega, seega ei suutnud rahvuskonservatiivid põhjaliku laiapõhjalise riigikaitsega piisavalt efektiivselt edasi minna.

Uued Uudised