Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Toomas Trei: kas Rudolf Tobiase “Eks Teie tea” on tsenseeritud?

-
20.10.2023
Kaja Kallas peaks ennast igaks juhuks pühadest raamatutest eemale hoidma. Pilt on illustratiivne.
© UU

Tänavu tähistame 150 aastat helilooja, klaveri- ja orelikunstnik Rudolf Tobiase sünnist, ja 105 aastat ta surmast.

2. septembril [a.2023], Sirje Presnali nime all ilmus Õhtulehe artikkel “SUURVAIMU SAATUS”, mis vaatas tagasi Rudolf Tobiase raske elu peale. Artikkel oli informatiivne mitmes mõttes. GEENIUSE TRAAGILINE SAATUS: Rudolf Tobias õppis Peterburis, prassis Pariisis ja suri vaid 45aastasena Berliinis (ohtuleht.ee)

Lugeja sai teada, et Rudolf sündis Hiiumaal Käina vallas, [29. mail a. 1873 –  29. oktoobril a. 1918 ]. Peres oli kolmteist last, neljast poisist jäi ellu vaid Rudolf. Kui Rudolf oli kuueaastane, ostis isa klaveri, millel Rudolf näitas juba üheksa-aastaselt oma meisterlikkust, kirjutades kahehäälse loo klaveri saatel, ja veel kaksteist lühikest prelüüdi klaverile või orelile.

Elu oli alati rahaliselt kitsas Tobiase suurel perekonnal, isa töötas köstriametnikuna. Rudolf sai koha Haapsalu kreiskoolis, ja pühapäeviti mängis ta orelit Haapsalu kirikus. Tema oreli- ja klaverimäng, ning helilooming olid nii silmatorkavad, et Miina Härma soovitas Rudolfil minna Peterburi konservatooriumisse oma andeid arendama. Peale konservatooriumi lõpetamist, kutsuti Rudolf Peterburi Eesti Jaani kiriku organistiks ja koorijuhiks. Kuigi tal oli prestiiž, oli Rudolfi sissetulek väike ja teda kasutati ära. Tal oli alati rahaliselt kitsas, mistõttu ta mõnikord pidi käima supiköögis söömas. Peterburis ta tervis läks nii kehvaks, et ta vajas haiglaravi. Ta läks koju tervist taastama, ja kui paranes läks tagasi Peterburi.

Rudolfi nimi hakkas tõusma, ja ta otsustas minna Euroopasse õnne otsima. 1908. aastal läks ta Pariisi, seejärel mitmesse Saksamaa linna, aasta lõpus oli Leipzigis. Kuigi Rudolfi karjäär ja pereelu hakkasid paremini minema, algas esimene maailmasõda ja teda määrati tööle tagalakontorisse. Kahjuks külmad ruumid, stress ja kehv toit jällegi nõrgendasid tema immuunsust. Aastal 1918, Tobiase tervis muutus väga kehvaks, ja ta suri kopsupõletikust 29ndal oktoobril, Berliinis.

Huvitav ja informeeriv oli Sirje Presnali Õhtulehe artikkel. Kuid selle lugejale, jäi üks oluline asi puudu. Lugeja oleks soovinud teada, millal ja kus kirjutas Rudolf eestlaste armastatud hümni “Eks Teie Tea“? Miks jäi see kaunis, vaimne Tobiase pala nimetamata selles artikklis?

Rudolf Tobias Eks teie tea – YouTube  [Hirvo Surva juhatab]

Sest laul ei olnud nimetatud Sirje Presnali pikas loos, lugeja soovis leida rohkem informatsiooni ”Eks Teie Tea” ilmumisest. Oli vaja uurida teisi tuntud informatsiooni allikaid, kuid ka teised allikad ei sisaldanud midagi sellest tähtsast Tobiase hümnist; inglise keeles wiki Rudolf Tobias – Wikipedia, eesti keeles viki  Rudolf Tobias – Vikipeedia (wikipedia.org), Toronto Eesti Elu a. 2023 artiklid,  5. mail, ‘Leiti Rudolf Tobiase tuntud oratootiumieestikeelne libreto’,  9. juunil, ‘Rudolf Tobias 150’.

Kas informatsioon “Eks Teie Tea” kohta on tsensuuritud? Mida toob esile Google’i otsing?

Rudolph Tobiase ”Eks Teie Tea” laulu sõnad on – “Eks Teie tea, et teie Jumala tempel olete, … Ja et Jumala vaim teie sees elab!” Tobiase laulu sõnad Piiblis – Eks te tea, et te olete Jumala tempel ja teie sees elab Jumala Vaim?” – 1 Korintlased 3.16. Ja veel samas vaimus, ‘… Jumala riik on seespidi teie sees’ – Luukas 17.21, [Eesti Piibel, 1968].

Luuka 17.21, 1 Korintlased 3.16, ja Rudolf Tobiase laul, tõstavad esile, et ’Jumala vaim meie sees elab’,  ja see on meie hea õnn!  Luuka 17.21, [UUS TESTAMENT JA PSALMID – TALLINN – EELK CONSISTOORIUM – 1990], ‘… Jumala riik on juba teie seas!’.  See viimane Luuka 17.21 versioon paremini kõlastab kommunistide/kollektivistide/liitude eesmärke.

Eks Teie Tea” on lauldud viiel Laulupeol – aastatel 1923, 1938, 1990, 1994, 2004. Eesti rahvas oli vaba nendel aastatel ja rahval oli tugev iseseisev vaim, ja rahvas tundis end hästi. Liitude ajastustel aga Tobiase eestikeelsed laulusõnad ei ole olnud kuulda. Kas viis korda Laulupidudel lauldud „Eks Teie Tea”, on nüüd kantud Euroopa Liidu keelatud laulude registrisse, nagu olid “ebasobivad” laulud Nõukogude Liidu ajal?

Kas Euroopa Liit on tegur selle mõtte, “Jumala vaim teie sees elab!”, tsenseerimisega? Aastal 2004 Eesti astus Euroopa Liitu. Sellest ajast peale pole Tobiase eestikeelset hümni laulupidudel enam ette kantud. Kuigi Tobiase tuntud “Eks Teie Tea” viis on kõlanud kooride “Nescitis Vos” laulmisel, [Põhjamaade Meeste Laulupidu, Tartus 2012, ja Poiste Laulu Päev, Tartus 2015, https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=3RulkkLXZzo], miks mitte aga eestikeelsed sõnad?

Kas ainult see üks Piibli mõte, ‘’et Jumala vaim teie sees elab”, peab olema tühistatud, või on veel teised, või on terve Piibel tühistamiseks? Hiinas on Piibel praegu ümberkirjutamisel, et välja lõigata osad mis ei toeta nende režiimi põhimõtteid.

Mida kardavad praegused informatsiooni tsensorid? Sest kommunism ei talu üksikisiku õigustesse, vaid usub ainult kollektiivi õigusesse, kas Euroopa Liidu juhid kardavad, et kui paljud inimesed hakkavad iseseisvalt mõtlema ja tegutsema, siis nende globalistlik-kommunistlik võim üle Euroopa Liidu rahvaste võiks laguneda? Iga inimene peab ise mõtlema ja tegutsema, … “sest me kõik peame saama avalikuks Kristuse kohtujärje ees, et igaüks saaks kätte, mida ta ihus olles on teinud, olgu head või halba”. 2 Korintlased 5.10

Tühistamiskultuur Piibli sõnumi vastu on täies hoos olnud juba mitukümmend aastat. Mida oleks Rudolf Tobias mõtelnud, kui ta oleks kuulnud, et tema piiblisõnadega hümn “Eks Teie Tea“,  langeb “vabas demokraatlikus lääne maailmas” tsensuuri ohvriks?

20. augustil a. 2023, Toronto Peetri kirikus, Vana Andrese ja Peetri koguduste ühendkoor laulis Eesti iseseisvuspäeva tähistamiseks –”Eks Teie Tea”!

Toomas Trei Torontost