Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Täielik absurd: kui eesti noor tahab Ukraina sõja kõmades Tallinnas tööd leida, peab ta õppima vene keelt

-
20.10.2023
On lubamatu, et Eesti rahvusriigis peaks noored vene keelt töökoha saamiseks õppima hakkama.
© Scanpix

Sotsiaalmeedias kirjutatakse üha sagedamini sellest, kuidas taksode (eriti Bolti) roolis on umbkeelsed, kes eestikeelse jutu peale ütlevad “ne umeju” ning ülbemad lisavad, et ei kavatsegi riigikeelt õppida. Ja kui seesama taksojuht läheb eestlasest arsti juurde, nõuab ta, et too räägiks temaga vene, mitte riigikeeles.

Eestis on välja kujunenud ülimalt absurdne ja eestlusvaenulik olukord, mis koosneb kolmest tasemest. Esiteks, paljud venelased ei oska eesti keelt ja nad ei kavatsegi seda õppida, sest saavad tugevalt venestunud keskkonnas oma keelega hakkama, lisaks on neil ka suurvenelik mentaliteet kõige toimuva suhtes. Teiseks, teenindussfääris (sealhulgas tervishoius) nõuavad need venelased enda teenindamist vene keeles. Ja kolmandaks, mis on eriti räige, eestlasest teenindaja (arst) saab karistada selle eest, et ei teenindanud venelast vene keeles ja ta sunnitakse ametis püsimiseks vene keelt õppima.

Hiljuti kirjutas ka Eesti Ekspress sellest, kuidas noored arstid suunduvad pigem välismaale tööle (kus saab inglise keeles suhelda), kui hakkavad õppima eraldi veel vene keelt, seda aga Tallinna haiglates neilt nõutakse. Ka inglise keelega pole venekeelse patsiendi puhul üldjuhul midagi peale hakata.

Paradoksaalselt on sellise olukorra ohvriks langenud just eestlaste noorem ja kosmopoliitsem põlvkond (kes üldjuhul rahvusmeelne pole) – nad ei leia peamiselt Tallinnas enam tööd, ka lihtsamat, kui ei räägi vene keelt, seda aga pole neile õpetatud ja nad ise pole seda ka soovinud, eelistades inglise keelt. Eriti absurdne on see, et töö leidmiseks peaksid nad hakkama õppima vene keelt ja seda veel hetkeseisus, kus Venemaa agressioon Ukraina vastu on eesti ühiskonna kõige venepärase vastu tõuganud.

Mitme meediauudise järgi karistatakse firmades neid inimesi, kes keelduvad vene keeles teenindamast ja ei võeta tööle neid, kes vene keelt ei oska. Ja seda riigis, kui riigikeeleks on eesti keel.

Võimulolijad võivad lõpmatuseni nämmutada oma juttu eesti keelele üleminekust mistahes elualal, aga jutuks see jääbki, sest vene keelele on antud priviligeeritud positsioon, eesti keele põlgajatele ei lubata kohta kätte näidata ja pigem sunnitakse eestlasi “venestuma” kui venelasi “eestistuma”. Ja muidugi on suurim mõju valitsuse leebel migratsioonipoliitikal ning tööandjate soovil saada üha rohkem venekeelset odavtööjõudu endisest NSV Liidust.

Kui see pole eestluse hävitamine ehk rahvusriigi reetmine, siis mis see on?

Uued Uudised