Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kas tõesti piinlik pole? Norra välisminister ja Belgia justiitsminister võtsid vastutuse, Eesti peaminister mitte

-
21.10.2023
Kui Kaja Kallas avab suu, siis ta valetab.
© UU

Kaja Kallase abikaasa idaäri on Eesti mainele andnud tohutu hoobi, kuid peaminister istub siiani Stenbocki majas. Mujal Euroopas astuvad ministrid suurte möödalaskmiste korral pikema jututa tagasi.

BNS vahendab: “Belgia justiitsminister Vincent Van Quickenborne teatas oma tagasiastumisest reedel, neli päeva pärast seda, kui riigis ebaseaduslikult elanud Tuneesia migrant tappis Brüsselis kaks Rootsi jalgpallifänni. Quickenborne ütles pressikonverentsil, et Tuneesia oli eelmise aasta augustis taotlenud Abdesalem Lassouedi väljaandmist ja seda ei ole järgnenud.

“See on isiklik, monumentaalne ja vastuvõetamatu viga,” vahendas uudisteagentuuri Belga tema sõnu. “Kõnealune kohtunik ei järginud seda nõudmist ja toimikut ei käsitletud,” ütles ta. “Ma ei otsi vabandusi. Ma arvan, et minu kohus on tagasi astuda. See prokuröridelt tulnud uus teave puudutab mind sügavalt, sest olen teinud kõik võimaliku kohtusüsteemi parandamiseks.”

Pange tähele Vincent Van Quickenborne sõnu “isiklik, monumentaalne ja vastuvõetamatu viga”, “ma ei otsi vabandusi”, “minu kohus on tagasi astuda” – kõik see, mida Kaja Kallas külma kõhuga eirab. Ka Belgia justiitsminister oleks võinud öelda, et tema oma süüd selles ei näe, süüdi on hoopis kohtunik, aga ta ei teinud seda.

Norra peaminister Jonas Gahr Støre tagandas esmaspäeval pärast aktsiaostuskandaali ning osana ulatuslikumatest muudatustest valitsuse koosseisus välisminister Anniken Huitfeldti.

Pikka aega Støre protežeeks peetud Huitfeldt tunnistas 30. augustil, et tema abikaasa ostis pärast Huitfeldti saamist välisministriks 2021. aastal aktsiaid “palju suuremas mahus, kui ta seni arvas”.

Investeeringud, muu hulgas kaitsetööstuskontserni Kongsberg Gruppen, mis on Venemaa sõja tõttu Ukrainas saanud kasu riiklikest lepingutest, on tõstatanud küsimusi võimaliku huvide konflikti kohta.

See juhtum on üsna sarnane Kaja Kallase juhtumiga, sest välisministri abikaasa ostis aktsiaid, mis andis talle Ukraina sõjast tulu.

Kaja Kallase jätkamine valitsusjuhina kisub Eesti mainet üha hullemini alla, aga Perekonda ei kõiguta see karvavõrdki.

Uued Uudised