Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Varro Vooglaid: on täiesti vastuvõetamatu, kui riigiprokurör arvab, et inimesi võib nii-öelda igaks juhuks kohtu alla saata

-
23.10.2023
Selles asutus peaks kõik korras ja seaduslik olema. Aga ei ole.
© Uued Uudised

Riigiprokurör Maria Entsik kirjutab, et “korruptsiooni puhul on oluline kohtusse viia ka sellised kaasused, mis põhjustavadki vaidlusi ja võivadki lõppeda õigeksmõistmisega, sest ka nende küsimuste avalik arutelu määrab, kuhu me tõmbame enda jaoks lubatava ja keelatava piiri.”

Sellise seisukohaga on täiesti võimatu nõustuda ja ausalt öeldes on skandaalne, et riigiprokurörid üldse sedasi mõtlevad, rääkimata sellise mõtlemise pinnalt tegutsemisest. Vastupidi, õigusriigi põhimõtet tõsiselt võttes ei tohiks prokuratuur kohtusse viia ühtki kaasust, mille puhul ei olda tõenditele tuginedes kindlad, et tuleb süüdimõistev otsus.

Kriminaalmenetlus ei ole mingi eksperimenteerimise valdkond, kus prokuratuur võib menetlusi algatades kombata lubatu ja lubamatu piire. Kriminaalmenetlus riivab väga tõsiselt inimeste põhiseaduslikke õigusi (sest ka menetlus ise ja kõik sellega kaasnev on karistus) ja kui prokuratuur leiab, et inimesi võib nö igaks juhuks kohtu alla saata, siis see on täiesti vastuvõetamatu.

Varro Vooglaid, jurist ja Riigikogu liige