Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides esinduskogu avaldus San Francisco ja New Yorgi konsulaatide sulgemise otsuse kohta

-
23.10.2023
USA lipp Eesti presiendilossi ees
© Scanpix

Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides (ERKÜ) on keskne eestlasi esindav organisatsioon Ameerika Ühendriikides. ERKÜ aastakoosolek toimus nädalavahetusel 14.-15. oktoober 2023. Sinna kogunesid Ameerika eestlaste poolt valitud ERKÜ esinduskogu liikmed 12 osariigist, igast USA piirkonnast. Kohtumisel võeti vastu ühine otsus, et väljendada sügavat muret otsuse pärast sulgeda San Francisco ja New Yorgi konsulaadid.

Veidi enam kui nädalaga on üle tuhande Ameerika eestlase ning Eesti sõbra väljendanud sama muret, kirjutades alla ERKÜ petitsioonile, milles palutakse see otsus uuesti läbi mõelda.

Eesti välisministeerium on nimetatud konsulaatide sulgemist põhjendanud mitmel viisil, sealhulgas vajadusega vähendada riigieelarvet ning võimalusel teostada tõhusamat tööjuhtimist.

ERKÜ leiab, et see otsus muudab nende eesmärkide saavutamise raskemaks kui mitte lausa võimatuks. Alaline konsulaat New Yorgis ja San Franciscos on eriti vajalik äridiplomaatia vallas ning mis kõige tähtsam – pikaajaliste suhete jätkuvaks hoidmiseks USA kongressis ja senatis.

Et toetada Eesti ettevõtete ja idufirmade tegevust USA-s ning soodustada USA  ettevõtete tegevust Eestis, on oluline arendada välja tugev võrgustik äriringkondade liikmetega New Yorgis, San Franciscos ja kogu USA läänerannikul, sest mõlemat linna peetakse maailma kõige olulisemateks ärikeskusteks. Teistest linnadest nagu Washington DC on seda tööd raske teha edukalt muude kohustuste kõrvalt. Nende suhete arendamine eeldab Eesti esindajate pidevat kohalolekut ja kättesaadavust, tuginedes siinse eestlaskonna poolt aastakümnete jooksul loodud sidemetele ja usaldusele.

Mõlemal kogukonnal – San Francisco lahe piirkonnal ja New Yorgi eestlastel – on ka pikaajalised sidemed ning tihedad suhted kohalike kongressi esindajate ja senati liikmete ning juhtidega, kes on nii kongressi House Baltic Caucus’i kui ka senati Baltic Freedom Caucus’i liikmed.

Otsuse läbiviimisel oleks Eesti üks väheseid Euroopa riike, kellel ei ole New Yorgis konsulaati (teised on Läti, Malta ja Sloveenia). Konsulaatide võrgustikku kuulumine on iseenesest oluline tegevuste koordineerimiseks ja info vahetamiseks.

Konsulaatide sulgemine kahjustab Eesti mainet, nähtavust ning efektiivsust.

Selle otsuse halvav mõju ulatub Eesti riigini välja. Loodame, et USA eestlaste esindusorganisatsiooni seisukohad on põhjenduseks selleks, et sulgemise otsus uuesti läbi vaadata.