Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Stagnatsiooni õhkav Reformierakond on “Põhjamaade legendi” takerdunud

-
24.10.2023
Malmö, Yoko Alenderi põhjamaine eeskuju, kus kliimat soojendavad põlevad autod.
© Scanpix

Põhjamaad võisid Eestile eeskujuks olla Euroopa Liiduga ühinemisel, kuid tänaseks on nende heaoluühiskond suuresti müüdiks muutunud – ometigi vaatavad stagnatsiooni toitvad Reformierakonna poliitikud endiselt sinna, kus enam midagi vaadata pole.

Põhjamaid on eeskujuks seadnud Kaja Kallas ja nüüd laulab sama äraleierdatud laulu ka Yoko Alender. Nimelt vahendab BNS: “Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Yoko Alender ütles teisipäeval parlamendis riigi pikaajalise arengustrateegia „Eesti 2035“ arutelul, et kuigi Eesti on liikunud strateegias seatud sihtidele lähemale, tuleb mõtlema veelgi rohkem ka sellele, millises keskkonnas tulevane põlvkond elama hakkab. /…/ tahame jõuda ka oma väärtustelt Põhjamaade sekka. /…/ Suure väljakutsena nimetas Alender kliimakriisi.”

Alender ei tundu Põhjamaadest suurt midagi teadvat, aga olukord on seal päris hull. Rootsit peetakse Euroopa üheks kriminaalsemaks maaks, kus 2015. aasta rändelainega saabunud Lähis-Ida klannimaffia on olukorra tulistamiste ja plahvatustega sedavõrd hapuks ajanud, et otsustati lausa sõjavägi politseile appi saata. Rootsi omavalitsused aga ei leia enam raha, et üha uusi migrante ära majutada.

Hiljutine EL-i suhtevägivalla uuring näitas, et kõige hullem on see aastaid “õnnelikuima maa” tiitli saanud Soomes ning kolmanda koha saanud Eesti on vähemalt seal Põhjamaade hulka jõudnud.

Kliimavõitluse osas pole ka häid uudiseid. Tänavu märtsis vahendas BNS: “Norra valitsus palus neljapäeval vabandust saami põlisrahva põhjapõdrakasvatajate ees, kelle maadele rajati tuulepargid, mis kuulutati pärast nende ehitamist ebaseaduslikuks. Tuulikud töötavad Fosenis hoolimata sellest, et Norra ülemkohus otsustas 2021. aasta oktoobris, et nende püstitamine rikub piirkonda sajandeid põhjapõtrade karjatamiseks kasutanud saamide õigusi. Kohus leidis toona, et projekt rikub saami perekondade õigust põhjapõtru kasvatada. Norra politsei viis varem päeval jõuga minema meeleavaldajad, kes blokeerisid protestiks saami põhjapõdrakasvatajate maadele tuuleparkide ehitamise vastu pääsu mitmesse ministeeriumi.”

Põhjamaad ei ole enam mingi eeskuju ei Eestile ega kellelegi teisele. Ainult Reformierakond elab veel oma stagneerunud mullis, kuigi nende algatatud maksutõusud ja heakskiidetud kliimapoliitika ei anna ei jõukusele ega heaoluühiskonnale enam mingitki lootust.

Uued Uudised