Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO I Martin Helme küsis Kaja Kallaselt, et kui ta võtab eeskuju läänelikust kultuurist, siis miks ta tagasi ei astu

-
25.10.2023
Laadime sisu...

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Martin Helme küsis tänases riigikogu infotunnis peaminister Kaja Kallaselt, kui ta ajab oma sõnul läänelikku poliitikat, siis miks ta veel tagasi pole astunud.

Martin Helme: „Minul on selgelt meeles valimiskampaania ajal üks Reformierakonna reklaam, kus Kaja Kallas kinnitas kõigile inimestele, et Reformierakond ajab läänelikku suunda ja läänelikku poliitikat. Ka valitsuse moodustamiseks volituste küsimise ajal kordasite siitsamast puldist korduvalt üle, kuidas Reformierakond ja teie isiklikult olete selline nii-öelda läänemeelne. Ja loomulikult see kõik oli sama palju vale nagu “Lugege mu huultelt: maksud ei tõuse”. Tuli välja, et samal ajal vurasid autod hoopis ida poole ja teenisite abikaasaga raha sealt.

Aga kui me räägime läänelikust poliitikast, siis Belgia justiitsminister Vincent Van Quickenborne teatas eelmise nädala reedel oma tagasiastumisest pärast seda, kui üks moslemi immigrant, illegaalne moslemi immigrant tappis Brüsselis kaks inimest. Minister ütles selle kohta, et see on isiklik, monumentaalne ja vastuvõetamatu viga, et see illegaal ei olnud riigist välja saadetud, ja “Ma ei otsi vabandusi, ma arvan, et minu kohus on tagasi astuda”. Hiljuti Norra peaminister Jonas Gahr Støre tagandas oma valitsuse välisministri Anniken Huitfeldti, kuna tema abikaasa oli tegelenud äridega, mis ei olnud muidugi keelatud, aga mis olid ebaeetilised. Abikaasa äride kohta ütles minister, et ta ei teadnud piisavas mahus sellest asjast ja oleks pidanud teadma. See kõik on üsna rämedas kontrastis sellega, mismoodi teie olete kommenteerinud oma abikaasa ida-ärisid, Venemaalt raha teenimist ja oma osalust selles. Mul on küsimus. Te räägite meile läänelikust poliitikast ja lääne kursist – ma saan aru, et ei kuku hästi välja, aga nüüd on kaks eeskuju ees. Kas nende eeskujude pinnalt ei ole te mõelnud, et te olete käitunud valesti pärast seda, kui Stark Logisticsi äriasjad on avalikuks tulnud? Äkki võtate eeskuju?“

Kaja Kallas vastas: „Kui te neid kaasuseid vaatate, need on muidugi täiesti erinevad, aga ma saan aru, et te tahate kõike ühte patta panna. Maailmast te leiate väga palju näiteid, kui on ministrid astunud tagasi, ja väga palju näiteid, kus ministrid ei ole astunud tagasi. Ka Eestist leiab neid näiteid, nii et variante on erinevaid. Aga nüüd öelda, et üks on läänelik ja teine ei ole – ma ei oska seda kommenteerida.“

Veel uhkeldas ta sellega, et käib muudkui Euroopas lääne liidritega kohtumas.

Martin Helme küsis edasi: „Kuulan ja mõtlen, et mis paralleelmaailmad meil eksisteerivad küll. Jah, Eesti valik on tõesti lihtne, kas ida või lääne poole, ja minu meelest on meile kõigile täiesti selge, et Kaja Kallase valik on olnud ida poole. On olnud raha teenimine idast koos oma abikaasaga sel ajal, kui Ukrainas käib sõda. See valik on meile kõigile näha, selge. See valik on ju teil tehtud juba. Selle taustal rääkida, kuidas te tegelikult olete valinud lääne… Võib ju rääkida. Aga siis ma toon teile kaks konkreetset näidet sellest, mis on läänelik poliitkultuur, kuidas võetakse läänelikust poliitkultuuris vastutust, ja te ütlete, et see ongi kultuuri küsimus, ja olete meile siin puust ette ja punaseks teinud, et teil on teistsugune kultuur, idalik kultuur. Mul on muidugi huvitav kuulata, et käisite Macroniga kohtumas ja ministritega kohtumas. Tore, tore, teie töö juurde kuulub igasuguste kohtumiste pidamine. Meil on ka pilte sellest, kuidas te Stark Logisticsis olete kohtunud ja šampuseklaasikesi kokku löönud Vene oligarhidega. Ma ei tea, miks te sellest ei räägi. See minu arust annab palju parema ülevaate teie valikust, kuhu suunda te orienteerunud olete. Tagasiastumisi on olnud Eestis ikka, jah. Tagasi astus näiteks meie erakonna minister Kert Kingo, astus ministri ametist tagasi pärast seda, kui teda hakati süüdistama, et ta on valetanud. Iseenesest see ei olnud mingi vale, mille ta oli rääkinud, aga poliitiline surve oli selline, poliitiline õhustik oli selline, et ta leidis, et on õigem sellises olukorras taanduda. Kõik need näited räägivad sellest, et normaalsed inimesed saavad aru, kui nad on kahe jalaga pange astunud ja kolistavad, ja astuvad tagasi. Ja siis meil on Eestis peaminister, kes ei saa sellest aru, teda toetab partei, kes ei saa sellest aru ja koalitsioonikaaslased, kes ka sellest üritavad mitte välja teha. Ja siis te räägite meile, kuidas julgeolekuolukord on nii keeruline. Ongi keeruline. Sellises olukorras peaks meil olema peaminister, kes on tõsiselt võetav. Ma küsin uuesti, kas te ei tahaks võtta läänelikku kultuuri, poliitilise kultuuri eeskuju ja järgida seda?”

Selle peale hakkas Kaja Kallas süüdistama Helmet valetamises ja küsis nagu Eino Baskin oma kuulsas sketšis, et „kuidas teil häbi ei ole, kuidas teil häbi ei ole“.