Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Varro Vooglaid: prokuröride käsutuses on hiiglaslik riigivõim, mis võimaldab inimeste elusid ruineerida

-
26.10.2023
Varro Vooglaid

Viimased nädalad on näidanud, et paljudes suurt avalikku huvi tekitanud kohtuprotsessides ei ole prokuratuuri süüdistused vett pidanud ja kohtualused on õigeks mõistetud. Postimehe “Mõttekoja” rubriik küsis poliitikutelt, kuidas kontrollida prokuratuuri ja kohtute kvaliteeti, jäädes samal ajal kindlaks nende sõltumatuse põhimõttele ja kuidas vältida kohtuprotsesside venimist aastatepikkuseks.

Varro Vooglaid, riigikogu EKRE fraktsiooni saadik: “Õigusriigi põhimõtte seisukohast on tegu väga olulise küsimusega, mis vajaks laiemat ja süsteemset kriitilist tähelepanu. Lühidalt öeldes on aga selge, et oluliseks osaks probleemi põhjustest on isikliku vastutuse põhimõtte mitterakendamine Eesti Vabariigis. Kui ametnikud ei pea reaalselt riigivõimu kuritarvitamise eest isiklikku vastutust kandma, siis pole põhjust eeldada, et niisugustest rikkumistest hoidumiseks ka tõsiselt pingutatakse.

Samuti pole sellisel juhul põhjust eeldada, et ei võeta vastu ametikohti, millel tegutsemiseks puudub piisav kompetentsus. Prokuröride puhul on see probleem eriti terav, sest nende käsutuses on hiiglaslik riigivõim, mis võimaldab inimeste elusid täielikult ruineerida. Pole kuulda olnud, et ükski prokurör oleks pidanud alusetute süüdistuste kohtusse viimise eest reaalselt vastutama. Nii levib karistamatuse mentaliteet. Muu hulgas peaks vastutustundlikult tegutsedes ja õigusriigi põhimõtet tõsiselt võttes olema selge, et prokuratuur ei tohiks kohtusse viia ühtki kaasust, mille puhul ei olda tõenditele tuginedes kindlad, et tuleb süüdimõistev otsus.”