Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Henn Põlluaas: “Hallipassimehed tuleb relvitustada”

-
26.10.2023
Henn Põlluaas

Tänane koalitsioon mahitab viiendat kolonni Eestis ja keeldub neid relvitustamast. EKRE ettepanekul võeti kevadel vastu seadus, millega keelati relvade omamine Vene ja Valgevene kodanikel.

See on hea, kuid meie ettepanek puudutas ka mittekodanikke ehk hallipassimehi. Mingil täiesti arusaamatul põhjusel leidis Kaja Kallase valitsus ja siseminister Lauri Läänemets, et nende lojaalsus on justkui tagatud ja nemad Eestile mingit ohtu ei kujuta ning nemad ei pea relvadest loobuma.

Esitasime kevadel täiendava eelnõu relvitustada samadel alustel ka hallipassimehed, sest tegelikult kujutavad nad sama suurt ohtu meie julgeolekule – pooled mittekodanikest relvaomanikud Eestis on just nemad. Eile jõudis see esimesele lugemisele. Kahjuks lükkas koalitsioon Keskerakonna abil selle eelnõu ilma igasuguse diskussioonita tagasi. Viiendale kolonnile jäeti Putini ja teiste impeeriumimeelsete rõõmuks relvad kätte. See ei ole normaalne!

Siin on kõne, mis ma pidasin.

Hallipassimehed tuleb relvitustada

Kõne riigikogus 25.10.2023

“Üks vaba ja demokraatliku ühiskonna tunnus on see, et tema kodanikel on relvakandmise õigus. Selle sätestas kindralmajor Andres Larka oma päevakäsuga juba 1919. aastal, Vabadussõja ajal. Ja nii kehtis see läbi terve nii-öelda esimese vabariigi aja. Loomulikult okupantide saabudes korjati relvad Eesti rahvalt ära, aga me teame ju väga hästi, kui olulist rolli tegelikult omasid relvad, mis jäid meie kodanike kätte peale sõja algust alanud Suvesõjas, kus Eesti vastupanuliikumises osalejad suutsid ju peaaegu pool Eestit vabastada Vene okupantidest, enne kui Saksa väed saabusid.

Relvakandmise õigus taastati peale taasiseseisvumist. Meil kõigil on õigus omada enesekaitseks ja ja spordi harrastamiseks relva. Aga seda kunagist õigust laiendati ka mittekodanikele täiesti valimatult, teiste riikide kodanikele ja niinimetatud halli passi meestele. Ja tegelikult see on väga-väga sügav julgeolekuoht.

Ei ole meil mitte kellelegi saladuseks Venemaa geopoliitilised doktriinid: 1993. aastal välja kuulutatud Karaganovi doktriin, hilisem Dugini doktriin, mis käsitlevad kõiki endise NSV Liidu all olnud riike enda mõjusfääridena, mille poliitikasse, mille siseasjadesse, mille välispoliitikasse on neil õigus sekkuda. Lisaks kõigele on neil õigus „kaitsta“ nii-ütelda ka enda kaasmaalasi.

Kui meil ministeeriumi ja siseministri meelest mittekodanikud ei oma mingisugust ohtu Eesti julgeolekule, kuna neil erinevalt Vene kodanikest puudub justkui lojaalsuskohustus, siis meie võime ju silmad kinni pigistada ja seda mõelda. Aga tegelikult Venemaa käsitlus on absoluutselt teistsugune. Venemaa kuulutas ennast 1993. aastal NSV Liidu õigusjärglaseks. Ja sellest tulenevalt ka kõik endised NSV Liidu kodanikud, ükskõik millises riigis, ükskõik kus nad elavad, kas postsovetlikes riikides või kuskil mujal, kuulutati samamoodi Vene Föderatsiooni kodanikeks, sõltumata sellest, kas nad on endale Vene Föderatsiooni kodakondsust taotlenud või mitte.

Nii et siin on täiesti kardinaalselt kaks erinevat arusaama. Ja kahtlemata see tekitab meil väga sügava julgeoleku vaakumi, sest olgem ausad, kahtlemata suur osa nendest määratlemata kodakondsusega isikutest tegelikult määratlevad ennast just Vene Föderatsiooni koosseisu ja nende kodanikeks, see on lihtsalt vormistamata jäänud. Eriti kui me vaatame nende meelsust. Vene kodakondsed on ju täiesti varjamatult kõige suurema toetusprotsendiga Putinile, ma mõtlen neid, kes siin elavad. Teiste, hallipassimeeste suhtes me seda nii täpselt ei tea, sest nemad ei ole saanud hääletada Vene presidendi valimistel. Aga me teame nende meelsust erinevate küsitluste kaudu, mis puudutavad näiteks Ukraina sõda, seda agressiooni, varasemalt ka Gruusiat ja kõike muud. Tegelikult lõviosa nendest toetavad just nimelt Venemaad, Putinit, nende agressiivset välispoliitikat, nende sõjapoliitikat.

Nii et selles suhtes on äärmiselt üllatav see, et tänane valitsus leiab, et kodakondsuseta inimesed tuleks välja arvata sellest ringist, kellelt relvad peaks ära võtma. Ma ei oska täpset arvu hetkel öelda, aga varasemalt on läbi kõlanud, et tegelikult sama palju relvi ja relvaomanikke, kui on Vene kodanikest relvaomanikke ja Valgevene kodanikest relvaomanikke, on määratlemata kodakondsusega isikute seas. See arv on sadades ja sadades. Kahtlemata ei ole kõigil mitte ainult üks relv, vaid meie relvaseadus on lubanud neil omada ka mitmeid relvi, nii et tegelikult relvade hulk on suur.

Ka inimeste hulk on suur, keda Venemaa on kasutanud enda poliitika läbi ajamiseks ja keda ta kindlasti ka tulevikus kasutab, selles ei ole vähimatki kahtlustki.

Kui me vaatame näiteks seniseid relvasportlasi, tegelen ka ise IPSC-u laskmisega, siis nende seas on väga-väga palju vene rahvusest inimesi. Ma ei oska öelda, on nad Vene kodanikud või on nad määratlemata kodakondsusega, aga see on märkimisväärselt suur osakaal võrreldes nende osakaaluga meie elanikkonna seas. Kahtlemata see on märk, mida tuleb tähele panna. Kahtlemata on üks märk, mida tuleb samuti tähele panna, millele on ka kapo tähelepanu suunanud, need kõikvõimalikud vene paintball’i rühmad ja klubid, kus harjutatakse ju tegelikult sõjaväelist liikumist ja taktikat.

Ei ole saladus, et viies kolonn on Eestis olemas, see on suur. Venemaa püüab seda aktiviseerida. Jätta relvad osale viiendale kolonnile kätte, on absoluutselt ja äärmiselt vastutustundetu. See olukord tuleb ära lõpetada. Seetõttu ma tõesti loodan, et Riigikogu toetab seda eelnõu, et võtta relvad mitte ainult Vene kodanikelt ja Valgevene kodanikelt, aga ka määratlemata kodakondsusega isikutelt.

 

Henn Põlluaas, Riigikogu liige EKRE