Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Rohetürannia süveneb: Saksa jalgpalliklubi otsustas sisse viia trahvid “kliimajalajälje” eest

-
30.10.2023
Kõige “rohelisem” on aafrika jalgpall – see ilmselt kliimat ei riku.
© Scanpix

Rohetürannia võtab vaikselt üha selgemat kuju ja nüüd on lisaks poliitikutele hakanud ka aktivistidest tööandjad kliima teemadel hüsteerilisi toone üles võtma. Apollo News kirjutab, et Saksamaal on jalgpalliklubi VfL Osnabrück otsustanud viia sisse töötajate kliimatrahvid.

Klubi arvutab välja iga töötaja CO₂ jalajälje ja n-ö kliimavaenuliku käitumise puhul peetakse palgast teatud summa trahvina kinni. Kuna töö rahvusvaheliselt tuntud jalgpalliklubis on paljude jaoks ilmselt väga ihaldusväärne, võib selline sunnipoliitika tõepoolest edukaks osutuda. Rahuolematutele töötajatele leitakse kiiresti asendus.

Samas ei pruugi selline praktika õnnestuda segmentides, kus valitseb tõsine spetsialistide puudus. Suure tõenäosusega rikub VfL Osnabrück ka Saksamaa tööseadust ja niisuguste sunnimeetmete sisseviimine näitab väga selgelt rohepoliitika pöörasust.

Jalgpalliklubi arvutab välja töötajate CO₂ jalajälje ja vastavalt sellele palga, lähtudes töötaja töö vahet liikumise vahendist ja sellest, kui palju liha ta tarbib. „Üldise hüve põhimõte: VfL-i töötajad hüvitavad oma tööga seotud CO₂ emissioonid,“ seisab klubi kodulehel.

Ka VfL Osnabrücki töölepingus on kirjas nn avaliku heaolu klausel, mis nõuab töötajalt „aktiivset toetust klubi tegevusele üldise hüve tagamisel“. Samuti on lepingus sees kohustus kompenseerida tööga seotud CO₂ emissioonid.

Apollo Newsi andmetel kogub jalgpalliklubi andmeid iga töötaja CO₂ jalajälje kohta, lähtudes töötaja toitumisharjumustest ja sellest, kui kaugel asub inimese kodu töökohast. CO₂ jalajälje hüvitamine toimub vastava summa mahaarvamise kaudu otse töötaja palgast. Klubi nimetab seda trahvimaksuks, millega soovitakse otseselt nügida inimesi muutma oma harjumusi. Seda tehakse – klubi enda sõnul – eesmärgiga kaitsta meie lastelaste tulevikku.

Allikad: Apollo News, WhatsUpWithThat