Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Täna nägin ma maakoolideta Eestimaad…

-
30.10.2023
Väljapoolt Tallinna, Tartut ja Harjumaad on just see Eesti tulevik. Pilt on illustratiivne.
© UU

EKRE poliitik Silver Kuusik jutustab ühest ringsõidust Eestimaal ja võtab kokku viimaste aastate koolisulgemised – see pilt on masendav.

“Eile käisin ma Eestimaal… keerasin Tartu-Võru maanteelt mõned kilomeetrid kõrvale, sõitsin läbi metsalankide – vasakut kätt oli mahavõetud mitu (kümmend) hektarit metsa. Palgiautod laadisid ennast. Paar kilomeetrit kaugemal töötas paremat kätt roheline John Deere harvester: rauhhh puu maha, läbi laasija ning oligi palk valmis, puu asemele jäi känd… ja nii jäi känd kännu järel. Kohta kus enne harvesteri oli seenemets või marjamets või kus sai lihtsalt looduses jalutamas käia, ei taha järgmised 30 aastat ükski inimhing astuda…

Jõudsin Vana-Antslasse mõisaparki. Suursugused ja iidsed puud tervitasid kurvalt. Lehehunnikute alt ja osaliselt võssakasvanuna paistsid vanad trepid, postamendid, müürid… Kunagine hiilgus oli aimatav.

Koht, kus veel 10 aastat tagasi tehti aktiivset õppetööd oli mahajäetud, vihikud ja raamatud olid koolimajas laiali. Laiali olid ka füüsikatunni mõõteriistad ning keemiaklassis olevad kivimid. Justkui oleks toimunud tuumaplahvatus, mille tagajärjel inimkond kiirelt hukkus.

Uks, millele oli kleebitud silt “G4S valvab”, oli hingedelt maas ning diagonaalis ukseavas. Spordisaal, kus varbredelid seinal, 1 topispall ning kitsehüppamise pukk keset saali. Aknad osaliselt sissevisatud, osaliselt laudadega kinni löödud, katus lasi mitmest kohast vett läbi… ja ühtäkki jäin ma mõttesse: “Kas see ongi Eesti Vabariik?”

See on riik, millel on vaja Rail Balticut rohkem kui oma haridusasutusi, LGBT-d rohkem kui traditsioonilist perepoliitikat, võõrale aktsionärile kuuluvat tuuleparki rohkem kui ise toimetulevat talumeest, Ukraina linnakest rohkem kui Vana-Antsla mõisaparki, mooramaa meest rohkem kui Eesti äärealal elavat perekonda…

Kui veel keegi peaks tahtma maal elada, siis järgmisest aastast võetakse ära tasuta buss ning kehtestatakse automaks, milletaolist vaene maal elav perekond kindlasti tasuda ei suuda.

Vana-Antsla tehnikum ja palju tuntust saanud Mestküla algkool on aga ainult jäämäe veepealne tipp. Püüdsin vaadata 3 viimast aastat Eesti hariduspoliitikas, millega tehakse otseselt ka regionaalpoliitikat.
Tulemused on teie ees ja igaüks võib täiendada:

Aasta 2021 Eesti Vabariigi regionaal- ja hariduspoliitikas.

Tegevuse lõpetavad Keila Põhikool, Kosejõe Kool, Paldiski Põhikool, Kavastu Lasteaed-Algkoolis kooliosa, Kallaste Lasteaed-Põhikool, Libaste Lasteaed-Algkool, Rakvere Täiskasvanute Gümnaaisum, Võru Täiskasvanute Gümnaasium, Põlula Kool, Adavere Põhikool (lasteaiaosa lõpetab tegevuse), Lustivere Põhikool suletakse (lasteaiaosa lõpetab tegevuse), Esku-Kamari Kool suletakse (lasteaiaosa lõpetab tegevuse), Pisisaare Algkool suletakse (lasteaiaosa lõpetab tegevuse), Puurmani Mõisakool (lasteaiaosa lõpetab tegevuse), Krabi Kool, Mattiase Põhikool, Sonda Kooli II kooliaste, Tallinna Pääsküla Gümnaasiumi gümnaasiumiaste.

Aasta 2022 Eesti Vabariigi regionaal- ja hariduspoliitikas.

Tegevuse lõpetavad Misso kool, Jõgeva Täiskasvanute Keskkool, kuueklassiline Tudu kool, Peetri Kooli osaline sulgemine, Lüganuse põhikool, Sonda algkool, Aravete Keskkooli vanema kooliastme tegevuse lõpetamine, Aakre Lasteaed-algkool, Imavere Lasteaed Mõmmi, Jõgeva Aleviku Lasteaed, Kuristiku Lasteaed Karikakar, Ardu Lasteaed, Erra Lasteaed, Maidla Huvikool, Mõisaküla Lasteaed, Luke Lasteaed Segasumma, Pärnu Männipargi Lasteaed, Kõidama Lasteaed Traksik, Kaiu Lasteaed Triinutare, Pärsama Lasteaed, Tartu Lasteaed Ploomike, Käru Põhikoolis III kooliastme sulgemnine, Valga Kaugõppegümnaasium, Valga Lasteaed Pääsuke.

Aasta 2023 Eesti Vabariigi regionaal- ja hariduspoliitikas.

Jõgevamaal muudab Jõgeva vallavalitsus Oskar Lutsu Palamuse gümnaasiumi põhikooliks ja sulgeb Kuremaa lasteaed-algkoolis kooliosa. Lasteaiaosa liidetakse Palamuse lasteaiaga Nukitsamees ja õppeasutus lõpetab iseseisva asutusena tegutsemise.

Viljandimaal liidab Viljandi vallavalitsus Kalmetu põhikoolile lasteaia, kooli uueks nimeks saab Kalmetu kool. Vallavalitsus liidab ka Leie kooli Kolga-Jaani kooliga.

Ida-Virumaal muudab Narva linnavalitsus Narva kesklinna gümnaasiumi põhikooliks, Narva Kreenholmi gümnaasiumi põhikooliks, Narva Pähklimäe gümnaasiumi põhikooliks, Narva Soldino gümnaasiumi põhikooliks. Sillamäe linnavalitsus liidab Sillamäe Kannuka kooli Sillamäe vanalinna kooliga ning Sillamäe Kannuka kool lõpetab tegevuse.

Pärnumaal sulgeb Põhja-Pärnu vallavalitsus Pärnjõe põhikool-lasteaias kolmanda kooliastme. Lääneranna vallavalitsus lõpetab tegevuse Lõpe koolis, selle asutuse lasteaiaosa liidetakse Koonga kooliga. Virtsu koolis lõpetatakse tegevus viiendas kuni üheksandas klassis. Metsaküla algkoolis lõpetatakse samuti tegevus. Varbla ja Koonga koolide tegevuse lõpetamine kolmandas kooliastmes on kavas järgmise aasta septembris.

Lääne-Virumaal liidab Väike-Maarja vallavalitsus Kiltsi põhikooliga lasteaiarühma. Kooli uueks nimeks saab Kiltsi mõisakool. Tapa keelekümbluskool lõpetab tegevuse.
Põlvamaal sulgeb Põlva vallavalitsus Kauksi põhikooli.

Harjumaal liidab Anija vallavalitsus Aegviidu kooliga Aegviidu Mesitaru lasteaia. Lasteaed lõpetab tegevuse. Lääne-Harju vallavalitsus korraldab ümber Laulasmaa kooli.

Saaremaal korraldab vallavalitsus Kahtla lasteaed-põhikooli ümberkorraldamise. Lõpetatakse koolitustegevus kolmandas ja osaliselt teises kooliastmes. Kooli uus nimi on Laimjala kool, õppetöö toimub seal lasteaias ja esimeses kuni neljandas klassis. Liidetakse ka Tornimäe põhikool ja Tornimäe lasteaed.

Järvamaal muudab Järva vallavalitsus Aravete keskkooli põhikooliks, kooliga liidetakse Albu põhikooli kooliosa ja Ambla-Aravete põhikooli kooliosa. Aravete keskkooli uus nimi Põhja-Järva kool, mis tegutseb kolmes tegevuskohas. Albu põhikooli lasteaiaosa liidetakse Ambla-Aravete kooli lasteaiaosaga.

Koolieelne lasteasutus jätkab tegevust uue nime all Põhja-Järva lasteaed, tegevuskohad Albus, Aravetel, Amblas ja Ahulas. Albu põhikool lõpetab tegevuse. Järkjärgulisena lõpetab tegevuse gümnaasiumiaste Järva-Jaani gümnaasiumis. 1. septembrist 2025. aastast jätkab kool põhikoolina.

Valgamaal liidab Tõrva vallavalitsus Ala põhikooli ja Hummuli põhikooli Riidaja põhikooliga – kooli uueks nimeks saab Tõrva kool. Koolis toimub õppe- ja kasvatustegevus alushariduses ja põhikooli esimeses kuni kolmandas kooliastmes. Tõrva gümnaasiumiga liitub Ritsu lasteaed-algkooli kooliosa, lasteaiaosa liidetakse Tõrva lasteaiaga Mõmmik ja kooliklassid Tõrva gümnaasiumiga.”

Allikas: sotsiaalmeedia, Silver Kuusik