Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Repliik: rahvuskonservatiivid versus liberaalne ühispartei

-
30.10.2023
Lipud ja värvid

Tegelikult pole ülejäänud parteidel peale rahvuskonservatiivide omavahel mingit vahet, eeskätt pole neil ka oma kindlat maailmavaadet – ainus jõud, mis neid tagant tõukab, on meeletu valitsemisiha.

Kõik see hakkas pihta sellega, et Eesti 200 vedas end Johanna Maria Lehtme eestvedamisel oma vanaks osutunud „uue poliitikaga“ kiirelt põhja. Siis tuli Keskerakonna juhivahetus. No ja Reformierakonna skandaalsest juhtimisest ja kahjulikest otsustest ei ole mõtet rääkidagi.

Suures ümberjagamise tuhinas hüpatakse nüüd erilise aktiivsusega ühest erakonnast teise, olgu see Isamaa või Keskerakond, reformarid või sotsid. Silm ka ei pilgu.

Naljakas on vaadata, kuidas värvivahetajad sotsiaalmeedias teist värvi lippude ja loosungite all oma uusi slõuganeid hõiskavad, nagu eilset poleks olnudki. Mäletate, kuidas riigikogus Tõnis Mölder ise ka naerma puhkes, kui
Isamaa nimel enda keskerakondlasena esitatud eelnõu maha tegi. Või midagi sellist.

Juba on meedias küsitud, kas keegi on kordagi kuulnud, et Isamaa (või peaks ütlema, et Kesk Publica?) uus esimees Urmas Reinsalu tahaks tagasi pöörata abieluvõrdsuse seadust? Ei ole! Või kas Reinsalu on kordagi raevukalt kritiseerinud valitsust, et vahepeal tõstetud peretoetusi vähendati? Eriti mitte. Kas Reinsalu mehkeldab ebapopulaarsete kirikutegelastega? Hoiab pigem nendega distantsi.

Kõik see kõneleb vaid võimuihast ja põhimõttelagedusest.
Ilmekas näide sellest, et Eestis on tänaseks kujunenud sisuliselt ainult kaks erakonda – EKRE ja liberaalide ühispartei – on võtta eelmisest nädalast Lääne-Virumaalt kohaliku omavalitsuse tasandilt, kus tavaliselt erakondlik kuuluvus (loe: poliitilised põhimõtted) niikuinii erilist rolli ei mängi.

Õieti on neid näiteid kaks, mis on üksiti nii grotesksed kui ka kurvastavad.

Vinni vallas taheti avaldada umbusaldust Keskerakonda kuuluvale vallavanemale Rauno Võrnole. Üks umbusalduse algataja oli lisaks EKRE-le Isamaa. Ja mis juhtus? Vallavanem astus Keskerakonnast välja ning liitus… Isamaaga. Selle peale meenub kultusfilm „Hukkunud alpinisti hotell“ ja Mikk Mikiveri mängitud Hinckuse klassikasse kuuluv lause: “Mina tulin minule peale. Mina sidusin mind kinni. Mina mind“.

Teine tragikoomiline näide on võtta Rakverest. Selle linnakese volikogus oli Isamaa koalitsioonis Keskerakonnaga, kellele kuulub ka linnapea koht. Vahepeal aga liitus opositsioonis olnud valimisliidu esindaja Andres Jaadla Keskerakonnaga (muuseas, ta on kuulund ka Reformierakonda, kandideerinud roheliste seas jne). Pärast Keskerakonna pereheitmist, lahkusid nii linnapea kui ka kõik neli Keskerakonda kuulunud volikogu liiget oma senisest koduparteist ja vandusid truudust Isamaale. Jaadla on aga ainsa Keskerakonna esindajana ikka opositsioonis, kuigi peaks justkui koalitsioonis olema, sest nõnda koalitsioon kahe aasta eest kokku leppis. Kuid see-eest on ta valitud Keskerakonna Rakvere osakonna esimeheks.

 

Aarne Mäe