Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Vitsur: kavandatav maksureform võtab võimaluse majanduskasvule

-
30.10.2023
Tühi rahakott
© Unsplash.com

Keeruline on näha, et järgmisel aastal Eesti majandus kiiresti taastuma hakkaks ning valitsuselt võtab võimaluse majanduskasvu toetada kavandatav maksureform, ütles LHV majandusanalüütik Heido Vitsur.

Vitsuri sõnul valitsus majanduses seisu praegu eriti suunata ei saa, sest juba aasta tagasi oleks pidanud ettevõtteid rohkem toetama.

“Valitsus lasi energiahinnašokil üle joosta palkadesse ja hindadesse. See on üks suurem möödalaskmine, mis valitsus tegi. Me muutusime kalliks, väga inflatsiooniliseks ja inflatsioon võtab majanduskasvu ju automaatselt maha – nominaalne (kasv) on, reaalset pole,” lausus Vitsur.

“Teine asi, mida võib valitsusele ette heita: seda maksureformi, mida nüüd kavandatakse (maksuküüru kaotamine), poleks olnud vaja teha. Oleks asjad jäänud nii, nagu olid, poleks ilmselt vaja nii suuri (eelarve)kärpeid teha ja oleks olnud võimalik eelarveliselt natuke majanduskasvu toetada. Nüüd paraku on see väga problemaatiline,” lisas ta.

Vitsuri sõnul poleks mingit abi sellest, kui valitsus juba kokkulepitud maksumuudatustest taganeks.

Enim vajab Eesti majandus praegu investeeringuid ja selleks omakorda stabiilset investeerimiskeskkonda, ütles Vitsur.

Järgmine aasta midagi oluliselt paremaks ei lähe, nentis ta. “Ma ei taha olla väga pessimist, aga ega meil järgmisel aastal eriti midagi teha ei ole,” ütles Vitsur.

Eesti kolmanda kvartali sisemajanduse koguprodukt (SKP) langes 2022. aasta sama perioodiga võrreldes 2,5 protsenti, näitas statistikaameti kiirhinnang. Esimese ja teise kvartali SKP aastane langus oli vastavalt 3,2 ja 2,9 protsenti.

 

Allikas: ERR