Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Swedbank: nõrgenenud laenunõudlus annab löögi majanduskasvule 

-
31.10.2023
Swedbank Eesti majandusele midagi head ei ennusta.
© UU

Samal ajal kui pankasid teeb murelikuks vähenev laenuvõimekus, naudivad pangad meeletuid kasumeid.

Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina sõnul on laenunõudlus Eestis nõrgenenud ning see piirab investeeringuid, mis omakorda annab löögi majanduskasvule.

Ökonomist tõi välja, et inimeste hoiused on küll võrdlemisi suured, kuigi ebaühtlaselt jaotunud, ent kiire inflatsioon on nende reaalväärtust tublisti kärpinud ja viinud need allapoole pandeemiaeelset trendi. Samuti on võrdlemisi suur osa – septembris 29 protsenti – hoiustest paigutatud tähtajalistele kontodele, mida lähiajal tarbimises tõenäoliselt ei kasutata. “Nõrk nõudlus koos hinnakasvu aeglustumisega ja ka osade hindade langusega on vähendanud ettevõtete käivet, mis piirab tööjõukulude kasvu ning suurendab tõenäoliselt veelgi tööpuudust,” ütles Mertsina.

Swedbank teatas eelmisel nädalal, et üheksa kuu kasum oli 322 miljonit eurot. Hiigelkasum oli 115 miljonit eurot ehk 56 protsenti suurem kui eelmise aasta kasum kokku.

Juba praegu on selge, et Swedbanki selle aasta kasum tuleb pangagrupi (nii Swedbanki kui ka selle eelkäija Hansapanga) ajaloo suurim.

Statistikaameti esmase hinnangu põhjal jätkus selle aasta kolmandas kvartalis sisemajanduse koguprodukti (SKP) langus – SKP vähenes võrreldes 2022. aasta kolmanda kvartaliga 2,5 protsenti.