Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Rain Epler: Euroopa Liit ei peaks oma liikmesriikide maksusüsteemidesse sekkuma

-
31.10.2023
Rain Epler

Riigikogu majanduskomisjoni liikmed suhtuvad ettevaatlikult või tõrjuvalt ettevõtetelt senisest rohkema tulumaksu võtmisse. Ühes oldi siiski ühel meelel: praegune ettevõtete tulu maksustamise süsteem on Eestis väga hea ja selle peaks säilitama nii kaua kui võimalik.

EKRE-sse kuuluv Rain Epler ütles, et süsteem, kus investeeritud kasumit ei maksustata, on igati mõistlik. Olukorras, kus maksustataks lisaks dividendidele ka ülejäänud kasum, tähendaks, et ettevõtted hakkaks otsima võimalusi, kuidas kasumit väiksemana näidata, lisas ta.

“Praegu on ka bürokraatiat vähem ja ettevõtete kulu aruandlusele väiksem. Eesti peaks säilitama selle süsteemi nii kaua kui võimalik,” lausus Epler.

Epleri sõnul püüab Euroopa Liit oma liikmesriikide maksusüsteemidesse aina rohkem sekkuda ja öelda ette, mida ja kuidas maksustada. “See pole aga see, mis on Euroopa Liidu aluslepingutes kokku lepitud ja seetõttu peaks jääma praegu nii, nagu on, et maksuotsused teevad riigid ise,” märkis ta.

ERR kirjutas, et kuigi Eesti plaanib rakendada erandit ja mitte kehtestada suurfirmadele tulevast aastast 15-protsendist miinimumtulumaksu, see väljaspool Balti riike tegutsevaid Eesti suurfirmasid ei päästa. Nad peavad ikkagi hakkama teises riigis deklareerima oma makstud tulumaksu ja vajadusel ka juurde maksma.

Euroopa Liidu miinimummaksu direktiiv näeb ette, et hargmaistel ettevõtetel, mille käive ületab 750 miljonit eurot, tuleks minimaalselt tasuda efektiivselt 15-protsendilist tulumaksu. Eesti plaanib Euroopa Liidu madalaima maksustamise direktiivi üle võttes kasutada erandit, mis võimaldab väikeriikidel miinimummaksu kehtestamist edasi lükata aastani 2030.

 

Allikas: ERR