Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Rahvuslik eestlasest farmer laseb Kanada raadios Eesti poppi

-
31.10.2023
Raadiod
© Scanpix

Paljud keskealised ja vanemad inimesed mäletavad veel, kuidas Vene segajate kiuste sai raadiost otsida kindlatel aegadel Ameerika Häält või Raadio Vaba Euroopat, et nõukogude propagandast end mitte läbi immutada lasta.

Kuid ka praegu on võõrsil elavatel eestlastel lisaks moodsatele podcastidele, mis interentis levivad ka eestikeelsed raadiosaated klassikalisemas vormis.

Ainus eestikeelne raadiokanal väljaspool Eestit on Finest raadio Soomes, kuid eestikeelseid saateid kuuleb ka mujal, kirjutab Maaleht.

Ligi 19 aastat on Kanada Yukoni piirkonna mitmes raadiojaamas igal nädalal eetris olnud Eesti moodsat muusikat tutvustav eestikeelne programm Eesti Pop, mida veab konservatiivsete vaadetega Peter Kalm.

Esimene saade pealkirjaga Eesti Pop läks eetrisse 18. jaanuaril 2005 Yukoni raadiojaamades CFET Tagish Yukon 106,7 FM ja CJUC Whitehorse, 92,5 FM. Regulaarselt iga nädal kahel päeval ja üks tund korraga kestavad need siiani. Nüüdseks on koos tütarjaamadega see kuuldav kuues raadiojaamas, sealhulgas Yukoni kõrval Briti Columbia provintsis ja Loodealadel.

Maaleht kirjutab, et eestikeelsed raadiosaated kaugel põhjas asuvas Kanada nurgakeses said teoks tänu tutvustele. Jaama omanik Robert Hopkins on Kalmu kauaaegne sõber, koolivend Toronto päevilt. Hiljem sai sõbrast raadioentusiast, kel oli tahtmine ka oma raadiojaam püsti panna.

„Teades, et olen muusikafänn ja eestlane, tegi ta ettepaneku eesti muusikast saadete kokkupanekuks ja ma võtsin vedu,“ räägib Kalm, saate Eesti Pop programmidirektor.

Enamik kuulajaist on muidugi mitte-eestlased. Eestlasi elab ümbruskonnas lihtsalt vähe. Vastukajadest on ta kuulnud, et paljud, kes esimest korda saate peale sattunud, on üllatunud olnud, et mis huvitav keel ja muusika.

Saade on 100% eestikeelne. Nii laulude kui jutu poolest. Isegi raadiojaamade saatekavades on see kirjas puhtalt eestikeelsena, Eesti Pop. Tõlget pole.

Raadiotööks loodud arvutiprogrammi abil paneb ta saated kokku oma talus Põhja-Ontarios, mis asub Yukonist mitu tuhat kilomeetrit eemal. Mees kasvatab 135 ha suuruses talus heina ja teravilja. Raadiotööd peab meeldivaks vahelduseks farmeriks olemisele.

 

Allikas: Maaleht

 

Loe lisaks:

https://maaleht.delfi.ee/artikkel/120240924/eesti-keel-ja-eesti-meel-ka-valjaspool-kodumaad-on-voimalik-kuulata-eestikeelseid-raadiosaateid?fbclid=IwAR1ELZH_cAa4ULa1nElhpjQYUZTbM5kYHxZWqjE6TqldA0kvBv7t41jbvKQ