Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Muutused Põhjamaade poliitikas: viis riiki suurendavad jõupingutusi migrantide saatmiseks kodumaale

-
31.10.2023
Soome tänapäev.
© UU

Põhjamaad, eriti Rootsi ja Soome, on aastakümneid võtnud arutul hulgal vastu migrante teisest kultuuriruumist, mis on neile suuri probleeme põhjustanud. Taani eestvedamisel ning parempoolsete võimule tulles Soomes ja Rootsis toimub nüüd rändepoliitika karmistamine. Eesti kahjuks selles osas Põhjamaade sekka pääseda ei taha, vaid Kaja Kallase valitsus on Eesti sisuliselt massimigratsioonile avanud.

Põhjamaade rände- ja justiitsministrid teatasid teisipäeval kokkuleppest suurendada jõupingutusi migrantide kodumaale saatmiseks ja saata kolmandatesse riikidesse ebaseaduslikult riigis viibivad elanikud.

Taani on vedanud karmikäelisemat poliitikat migrantide suhtes Põhjamaades ja loonud algatusi, mille eesmärk on heidutada rännet ja karmistanud Taani kodakondsuse saamiseks nõutavaid tingimusi.

Teisipäevase kokkuleppeni jõuti pärast kahepäevast koosistumist Kopenhaagenis, millest võtsid Taani ministrite kõrval osa ka nende Rootsi, Soome, Norra ja Islandi kolleegid.

Esimene kolmest kokkulepitud algatusest oli suurendada koostööd rändeatašeede vahel, kes vastutavad inimeste maalt välja saatmise eest.

“Atašeed hakkavad kohtuma regulaarselt ja tugevdavad ühiselt koostööd kolmandate riikidega, selleks, et paremini ellu viia naasmisi küsimuse all olevatesse riikidesse ning pakkuda taaslõimumisel tuge,” ütles Taani rändeminister avalduses.

Teine algatus näeb ette koostööd ühiste lendude puhuks mõnest “Põhjamaast kolmandasse riiki, selleks, et inimesed ilma seadusliku elamisloata mitmes Põhjala riigis saaksid lahkuda neist ühest riigist ja siirduda kolmandasse riiki,” seisis avalduses.

Ministrid lisasid, et sellist koostööd tehakse Euroopa Liidu piiri- ja rannikuvalveagentuuriga Frontex.

Kolmandaks astutakse samme, millega suurendada tuge lõksu jäänud migrantidele Põhja-Aafrikas, sealhulgas pakutakse abi vabatahtlikuks tagasipöördumiseks nende oma kodumaale.

Migratsiooni puhul on Põhjala riigid võtnud viimastel aastatel märksa karmima seisukoha.

Taani rände- ja lõimumisminister Kaare Dybvad Bek ütles avalduses, et riikidel on ühine huvi tagada, et seadusliku elamisloata välismaalased saadetaks koju.

“Me peame tõkestama neid reisimast ringi meie riikides ja jäämast väljapoole võimude vaatevälja,” ütles ta.

Taani sotsiaaldemokraadist peaminister Mette Frederiksen on toetanud pagulaste nulleesmärki oma riigis sestsaati, kui ta 2019. aastal võimule tuli.

Taani oli samuti esimene riik Euroopas, mis loobus elamisloa väljastamisest Süüria sõjapõgenikele Damaskuse piirkonnast 2020. aastal, tuues põhjuseks asjaolu, et olukord araabia riigi pealinna ümbruses on piisavalt turvaline. (AFP-BNS)