Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Tšehhi kaitseminister soovitab riigil ÜRO-st lahkuda, sest too toetab terroriste ja antisemitismi

-
01.11.2023
Tšehhi kaitseminister Jana Černochova.
© Facebook

Vastusena ÜRO võimetusele mõista hukka Hamasi terroristide julmused Iisraelis, leidis Tšehhi kaitseminister Jana Černochova, et Tšehhi peaks ÜROst lahkuma.

Möödunud nädalal hääletas ÜRO peaassamblee ülekaalukalt Iisraeli ja Hamasi vahelise relvarahu poolt, aga Hamasi tegevuse hukkamõist ei leidnud laiapinnalist toetust. Venemaa ja Hiina, kes on ÜRO julgeolekunõukogu alalised liikmed, vetostasid terrorirühmituse hukkamõistu.

Tšehhi kaitseminister Černochová leidis niivõrd ilmselge Iisraeli-vastase õhkkonna valguses, et Tšehhi peaks ÜROst lahkuma: „Minu arvates ei ole Tšehhi Vabariigil kohta organisatsioonis, mis kiidab takka terroristidele ega austa ühe riigi põhimõttelist õigust enesekaitsele,“ ütles Černochová. „Lahkume siit.“

Ta meenutas, et septembri alguses tappis Hamas julmalt enam kui 1400 juuti, mida on rohkem kui oli hukkunuid 11. septembri kaksiktornide rünnakus. „Ja ainult 14 riiki, nende seas Tšehhi, on astunud häälekalt ja selgelt välja selle pretsedenditu terrorirünnaku toimepanijate, Hamasi terroristide vastu. Mul on ÜRO pärast häbi,“ lisas Černochová.

Pühapäeval, 29. oktoobril, täiendas Černochová oma kriitkat ÜRO suunas veelgi ja kirjutas, et vaenulike riikide nagu Iraani ja Venemaa, samuti inimõigusi rikkuvate riikide nagu Afganistani, Põhja-Korea, Süüria liikmelisus õõnestab ÜRO hartat ning seega institutsiooni põhiolemust. Lisaks sellele muudab Černochová sõnul kogu ÜRO tegevuse mõttetuks Hiina ja Venemaa vetoõigus. „Mis on kasu organisatsioonist, kus ei suudeta kinni pidada isegi vähestest olemasolevatest põhimõtetest ja võimalustest ega viida midagi ellu ilma diktaatorite nõusolekuta?“ küsis Černochová.

Ta leiab, et kui ÜRO ei ole võimeline viima läbi reforme ja mõistma hukka või arvama oma ridadest välja agressiivseid riike, siis on ÜRO „kaotanud oma rolli rahutagajana“. Černochová sõnul vajab maailm uut rahvusvahelist organisatsiooni, mis tugineks tänapäevastele printsiipidele, muuhulgas tähendaks see diktaatorite vetoõiguse kaotamist ja terroristide sponsoreerimise lõpetamist.

Černochová lisas, et on sageli mõelnud, kuidas küll oli võimalik, et maailm pööras Natsi-Saksamaal toimunud õuduste ees pea ära. Praegu toimuva valguses hakkab aga Černochová meelest vägisi jääma mulje, et inimesed mitte ei keeldunud uskumast, vaid paljud neist soovisidki juutidest vabaneda. „Antisemitism on maailmas, sh ÜROs, sügavalt juurdunud. Usaldatakse terroriste, aga ei usaldata riiki, mis on kaitsnud Lääne tsivilisatsiooni Lähis-Idas nii mitmeid aastaid. Absurdne maailm,“ ütles Černochová.

Allikas: Breitbart News