Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eestlanna: võtame avaliku ruumi stoliitsalastelt tagasi ja taastame eesti keele riigikeelena!

-
01.11.2023
Keskerakonnast tühjaks jäänud kohtadele toimub juba maruline tormijooks.
© UU

Olin üks paljudest, kes nõukogude aja lõpul aitas Kodanike Komiteede tegevust tutvustada, trükiseid levitada, üks tuhandetest, kes laulis Eesti vabaks, seisis Balti ketis ja lootis, et nüüd saab Eesti olema riik, kus me saame oma kultuuri prioriteetsena arendada. Selleks ju Eesti Riiki vaja oligi.

30 aastat hiljem on sellest soovist saanud kurb grimass. Ma ei hakka kirjutama pasteldest ja kandlest, vaid keskerakondlikust linnavõimust ja jätkuvast varjatud okupatsioonist.

30 aastat on meie juhtivad venemeelsed jõud Tallinnas hammaste ja küüntega rippunud vene keele säilitamise küljes. Meeleheitlikult makstakse kinni venemeelne meedia – nt Stolitsa-taoline vene trummi taguv ajaleht oleks iga normaalse rahvusriigi pealinnas mõeldamatu või ilmuks erakapitalil.

Piisab kui vaatate nende kultuurikülge – Tallinnas on ainult 3 teatrit (Estonia, Vene teater ja Vene nukuteater) ja paar kontserti vene esitajatega. Rohkem kultuuri stoliitsalastel ei ole.

Püüa vaid linnalt saada eestikeelsele täiskasvanute või laste kultuuriprojektile toetust – see on üliharuldane, et sa midagi saad.. ja ka siis nii vähe, et sa tegelikult teed ikkagi kõik oma kulude või entusiasmiga.

Kui sa esined lastetrupiga linna pinnal, nõuab linn aga sinult üüri täismahus. Eesti lastega tegelevaid stuudioid ei toetata enne, kui sul on sada last ette näidata. Samas – Põhja-Tallinna Noortemaja avaüritusel toimus enamik tutvustusi vene keeles ja need venekeelsed saavad kõik linnalt palka.

Samal ajal elavad ka Vene nukuteater ja Vene kultuurikeskus linna  kulul ja ei pea üldse muret tundma. Vene teatri pealavastaja nõudis eesti meedias häälekalt suuremat rahastamist, kuid polnud võimeline sedagi eesti keeles tegema!

Muidugi on linnavõim sunnitud toetama ülisuuri asju – laulupidu vms. Aga juba Estonia teatri juurdeehituse puhul puudub normaalne dialoog – kuhu seda ehitada saaks.., ei, lihtsalt käib jauramine, et sinna ei saa.

Linnavalitsustes on kõik dubleeritud vene keelde (kujutlete, kui kallis see on?) – nad on omavoliliselt kehtestanud kakskeelsuse, ja miks üldse peab venekeelne saama meil kõikjal omakeelse teeninduse? Vastus: et tal puuduks motivatsioon ja vajadus õppida! Et ta jääks venekeelseks, sest siis saab karjuda, et meil ju pole eestikeelseid teenindajaid jne võtta…

Kas venekeelne nt Soomes või Poolas vms ka nõuab venekeelset teenindust?

Vene koolide-lasteaedade eesti keele õpetajate puudus on samasugune suur farss – vene keele vägisi hoidmine teise riigikeelena, sest inimestel puudus vajadus õppida, ongi ju selle olukorra tekitanud.

Aga seda venelased ei räägi! Nagu nad ei räägi ka vastutusest! Vene lapsevanemad peavad ise leidma oma lastele eesti keele õppe juba enne kooli! Viigu ta eestikeelsesse teatrisse, lasteringi jne. Normaalne teiskeelne ongi seda ammu  teinud ja neil polegi probleeme! Oskavad kõiki vajalikke keeli ja saavad igal pool hakkama. Ja nemad rikastavad meie ühiskonda ja kultuuri, neist ongi vaid rõõm!

Aga venemeelne stoliitsalane, tema topib 2023. aasta sügisel oma jõmmi vene kooli ja loodab, et küll Kõlvart selle probleemi kuidagi lahendab, et see kohalike tohlemite arusaamatu keel meist endiselt õppimata jääks, sest meil pole seda vaja.

Juba ammu oleks tulnud minna üle eesti keelele, õppeasutustes, linnaasutustes, kogu keeleruumis, keelustada vene keele kasutamine kauplustes avaliku audiona jne. Lõpetada tuleb  vene kultuuri eelistamine. Eesti riigi keeleruum peab olema eestikeelne.

Sest lootus sureb ju viimasena. Parem hilja kui mitte kunagi. Praegu tuleb eesti keelele juba anda uus seisund – kaduva rahva keel.

Riigikogulased, kel teil on mingid väärtushinnangud olemas, asuge eesti keele kaitsele ja kohe! EESTI KEELEAMET PEAB MUUTUMA! Keeleamet peab saama juurde tohutul hulgal võimu ja inimesi! Ehk saame veel midagi päästa!

Eestlased, alustagem endist!
Ärge olge nõus venekeelse teenindusega! Lahkuge poest vms!
Ärge olge nõus, et linnavalitsuse infotelefonist kostab vene keel!
Ärge rääkige muulastega (v a turistidega inglise keelt) muis keeltes, las nemad õpivad meie oma!
Ärge valige venemeelset linnavõimu tagasi!
Sest see pole muud kui varjatud okupatsioon – eestlaste vaimse eluruumi ahenemine, mis viib vaid hääbumiseni.

L. Keeler (autor on toimetusele teada)