Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Läti valitsus viis ellu Eestis ära põlatud plaani

-
01.11.2023
Porgandid

Kaja Kallase valitsemise ajal ehk viimase kolme aasta jooksul on elu Eestis läinud 40 protsenti kallimaks. Kaupmehed räägivad, et kallim toit kipub lettidele jääma ning inimesed ostavad säilivusaja piiril olevat allahinnatud kaupa.

Ning kuigi Eesti Konservatiivne Rahvaerakond on teinud korduvalt ettepanekuid vähendada toiduainete käibemaksu, pole Reformierakonna valitsus seda teed läinud.

Küll aga on meie naaberriigis Lätis valitsus otsustanud, et uuest aastast hakkab puu- ja juurviljadele kehtima 12- protsendiline käibemaks. Viis aastat tagasi langes Lätis nende kaupade käibemaks viiele protsendile, tänavu sügisel pidi eksperiment läbi saama ja maksumäär uuest aastast kerkima 21 protsendile.

Postimees kirjutab, et Läti põllumajandusminister leidis, et maksulangetus oli tõhus ja väärib jätkamist. Kuna Läti rahandusministrile see plaan ei meeldinud, leppisid ministrid kokku 12 protsendi peale.

Eestis on üldine käibemaksumäär 20 protsenti, uuest aastast tõuseb see 22 protsendile ehk riik sööb iga inimese taldrikust enam kui viiendiku.

Kaasettekande teinud rahanduskomisjoni esimees Annely Akkermann (Reformierakond) ütles komisjonis peetud sellesisulist arutelu kokku võttes, et kõlama jäi arvamus, et käibemaks võiks olla ühtlane ning selle alandamine ei jõua tavaliselt lõpphinda kas üldse või jõuab ainult osaliselt.

Ent Läti pole aga sugugi ainus Euroopa Liidu riik, mis põhitoiduainetele käibemaksu soodusmäära rakendab. Õieti on Eesti kõrval veel ainult kaks riiki, kus ei ole põhitoiduainetele soodusmäära: Leedu ja Taani. Näiteks Maltal on toidukaup käibemaksuvaba.

 

Allikas: Postimees