Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Saksa majandusminister: peaksime lõpetama unistused elektri tootmises söest loobumisest 2030. aastaks

-
02.11.2023
Saksamaa töötav söeelektrijaam Gelsenkirchenis.
© Scanpix

Saksa rahandusminister Christian Lindner seadis kolmapäeval kahtluse alla valitsuse eesmärgi loobuda 2030. aastaks kivisöe kasutamisest.

“Kuni pole selge, kas puhas energia on kättesaadav ja tasukohane, peaksime lõpetama unistused elektri tootmises järkjärgulisest söest loobumisest 2030. aastaks,” ütles Lindner usutluses ajalehele Kölner Stadt-Anzeiger. “Praegu ei ole aeg elektrijaamu sulgeda,” lisas ta.

Saksamaa peaks tagama taastuvenergia kasutuse võimalikult kiire laienemise ja suurendama kodumaist gaasitootmist, ütles liberaalse Vaba Demokraatliku Partei (FDP) esimees.

Lindneri märkus ähvardab süvendada lõhet valitsuskoalitsiooni osapoolte, kantsler Olaf Scholzi sotsiaaldemokraatide, roheliste ja FDP vahel. Ministrid on korduvalt vaielnud, kuidas takistada energia hinda tõusmast, vähendades samal ajal fossiilkütuste kasutamist.

Söest loobumise tähtaeg on tähtis osa plaanist hakata 2030. aastaks tootma 80 protsenti elektrist taastuvallikatest. Koalitsioonil on “ideaalis” kavas selleks ajaks kõik söeelektrijaamad sulgeda.

Eelmine, kantsler Angela Merkeli valitsus oli määranud söeenergialt täieliku ülemineku tähtajaks 2038. aasta.

Saksamaa energiatootmise dekarboniseerimise plaanid paiskas segi Venemaa kallaletung Ukrainale, millega seoses katkesid gaasitarned Venemaalt. See kergitas Saksamaal järsult energiahindu.

Valitsus vastas seisma pandud söeelektrijaamade taaskäivitamisega.

Samas on Berliin lubanud ambitsioonikate eesmärkide täitmiseks vähendada tuulegeneraatorite paigadamist pidurdavat bürokraatiat, kuid vaatlejate väitel on see protsess ikka veel liiga aeglane.

Saksamaa sulges sel kevadel ka viimased töötanud tuumaelektrijaamad. (AFP-BNS)