Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Malle Pärn: meie tahame võrdset kohtlemist kõikidele, mitte ainult ideoloogilisele „eliidile“!

-
03.11.2023
Kolumnist, näitleja, teoloog ja rahvuskonservatiiv Malle Pärn.
© UU

Valitsevad ideoloogid ja uusliberaalid, rahval on täielik õigus nõuda teilt üht elementaarset, ülilihtsat asja: võrdset kohtlemist kõikidele, mida te sõnades aina lubate, aga iial ei tee!

Ärge pisendage konservatiive, ärge tühistage ega naeruvääristage meie esitatud murelikke küsimusi, kuulake meid ära, austage meid, võtke meid tõsiselt. Või ei saa te meie keelest enam tõesti aru, elate oma legonarratiivis ega kuule midagi, mis on sellest väljaspool? Te ju ise olete lausa kalli kampaaniaga kuulutanud, et kõik on samapalju inimesed?

Või teie meelest ikka kõik ei ole? Miks te peate ennast nii palju paremaks?

Tartu linnapea on volikogule mitu korda kinnitanud, et Tartus koheldakse kõiki võrdselt – ja see on ju ka teie kõikide paljukorratud lubadus, täitke seda.

Esitasin Tartu volikogus arupärimises linnapeale mitu sisulist küsimust LGBT propagandaürituste kohta 2024 kultuuripealinna programmis. Linnapea ei vastanud mu küsimustele. Tema esitas endale minu küsimuste asemele uue küsimuse ja vastas sellele. Isegi arupärimise teema muutis ta ära. Tema vastuses ei olnud sõnagi LGBT propagandast ja selle mõjust meie ühiskondlikule kliimale, mis oli minu küsimuste teemaks. Ma soovisin sisulist arutelu, mitte demagoogilist kõrvalepõiget.

Härra linnapea, minule teeb muret eetiline ja emotsionaalne konflikt ühiskonnas, ma ei küsinud teilt, kuidas Tartu 2024 programmi kokku pandi, ma olen seda kuulnud mitu korda ja mitmes esituses. Mind paneb muretsema selle programmi kallutatus ohtliku progressismi suunas ja ühtede gruppide räige eelistamine teistele. Suund ühiskonna veel suuremale lõhestamisele. Te ei rääkinud oma vastuses sellest mitte ühtki sõna! Te juhtisite oma laeva minu küsimustest nagu ohtlikest karidest mööda.

Kas te ei tahtnud, ei osanud või ei tohtinud nendele küsimustele vastata? Kas see teema on meil kuulutatud tabuks?

Ma ütlesin, et mina tõstan valge lipu, see ei tähendanud allaandmist, see tähendas soovi mõistlikule mõlemat poolt rahuldavale kompromissile! Miks teie, kes te aina võrdsusest ja sallivusest räägite, mitte mingit kompromissi ei soovi?

Kõikide inimeste võrdne kohtlemine oleks esimene suur samm edasi normaalse ühiskondliku kliima suunas. Konflikti lahendamise suunas, lõhestamise lõpetamise suunas.

Sealt võiks alata inimlik suhtlemine, vastastikune lugupidamine, rahumeelse kompromissi otsimine. Ka meie saaksime teid siis austada, valetamist ja arutut käitumist ja hullumeelseid kõikide üle võimu ihkavaid ideoloogiaid ei saa ju austada.

Palun käituge nii, et teie sõnad ja teod ei oleks enam omavahel vastuolus.

Või on valetamine ja teravatest küsimustest mööda vastamine teie olemus ja taotlus, selleks, et saavutada (hoida enda käes) võimu ja suruda maha iga teistsugune mõte ja teile ebameeldiv maailmavaade ja eetiline süsteem?

Iga mõistusega inimene saab aru, et tänapäeva poliitikas ei valitse demokraatia. Meil valitseb peavooluideoloogia, punane või triiibuline, kuidas soovite, – ja suur osa rahvast on ühinenud vastupanuliikumisse selle vastu. Ja veel suurem osa tunneb selle vastu vaikivat vastumeelsust.

Seni on see vastupanuliikumine mingil määral veel lubatud, ehkki mitte sallitud. See on põlatud ja demoniseeritud, aga veel mitte päris keelatud. Vaenukõneseadusega tahetakse see viimane vabadusejäänus meilt ära võtta. Justiitsminister soovib sundlõpetada sõnakuulmatud portaalid, mis seni veel lubatud on. Tõde tuleb keelata, sest see on ohtlik.

Jumal kaitseb oma maailma sellega, et ta võtab ära mõistuse nendelt, kes on tema tahte vastu rängalt eksinud, keda ta karistada tahab. Arukas inimene oskab vahet teha rumaluse ja tarkuse vahel, ta tunneb ära tarkuse ja hoiab selle poole ning väldib rumalust.

Meie asi on takistada võimu sattumist nende kätte, kellelt Jumal on mõistuse võtnud. Riiki peaksid valitsema terve mõistuse ja elava südamega inimesed. Mitte sellised, kes vajavad välist kompassi, et näha, kas nende teod on moraalsed või ei ole – need kompassid on enamasti nende endi maitse järgi kallutatud või raha- ja võimuiha magnetist rikutud.

Normaalsel inimesel on olemas sisemine moraalitunnetus, ta ei vaja välist kompassi.

Mõistusega inimene oskab ära tunda ebanormaalsuse ega ole nõus seda normaalsuseks pidama. Oskab vahet teha tõe ja vale vahel ning on alati tõe poolel ja vale vastu.

Sõnavabadus tähendab seda, et avalikkuses antakse võrdselt sõna erinevatele (mõistlikele ja ausatele) vaadetele ja põhimõtetele. Kui valitsev ideoloogia ja selle jälituskoerast meedia taunib temale mittesobivaid mõtteid, siis juba on sõnavabadus piiratud ja demokraatia ei toimi.

Demokraatia tähendab mõistlikku kompromissi liberaali ja konservatiivi vahel.

Liberaalid ja konservatiivid ei ole ainult erakonnad, ka rahvas jaguneb liberaalideks ja konservatiivideks, ja valitsus peab hoolima võrdselt mõlemast grupist, peab rahuldama mõlema grupi vajadusi. Ja peab mõlemat gruppi kuulda võtma!

Pealegi on esmased eluvajadused meil kõigil samad. Moeröögatused ja isekad ihalemised tuleb ühiskonnaelu korraldamisel tahaplaanile lükata.

Valitseja on rahva teener! Kogu rahva teener, mitte ainult oma valija teener! Valitseja ei tohi kuulutada üht osa rahvast oma vaenlasteks!

Demokraatia relvaks on vaba sõna, mitte võimutseva ideoloogia vägivald. Kui võimulolev partei ütleb: teeme kõik, et „need teised“ ei pääseks võimule, – siis on demokraatia tapetud.

Iga võim peab olema valmis ruumi vabastama, kui ta ei saa rahva elu juhtimisega hakkama.

Kui rahva elu kellegi valitsemise ajal kiirelt ja otsustavalt halveneb, siis on see valitseja ära näidanud, et ta ei saa oma tööga hakkama. Rahvas peab käpardist (või omavolitseva valeliku ja iseka) teenri lahti laskma!

Malle Pärn